DIRKA PO ITALIJI

Defenzivno taktiko bo moral zamenjati za napad

Pred zadnjim vikendom na Giru miren le Richard Carapaz. Primož Roglič nas je naučil, da se pred ciljem nikoli ne vda.
Fotografija: Richard Carapaz s pomočjo Movistara vsem dokazuje, kako pomembna je v lovu za lovoriko močna ekipa. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Richard Carapaz s pomočjo Movistara vsem dokazuje, kako pomembna je v lovu za lovoriko močna ekipa. FOTO: Facebook

BENETKE – Vsaj na papirju naj bi današnja etapa na kolesarski dirki po Italiji služila kot ogrevanje za favorite, jutrišnja peklenska preizkušnja pa bo bržkone odločila letošnji Giro. Primož Roglič in Vincenzo Nibali potrebujeta uspešne napade, saj Richard Carapaz deluje zelo zanesljivo.
Richard Carapaz s pomočjo Movistara vsem dokazuje, kako pomembna je v lovu za lovoriko močna ekipa. FOTO: Facebook
Richard Carapaz s pomočjo Movistara vsem dokazuje, kako pomembna je v lovu za lovoriko močna ekipa. FOTO: Facebook

Ekvadorec s pomočjo Movistara vsem, tudi Rogličevemu Jumbu, dokazuje, kako pomembna je v lovu za lovoriko močna ekipa. V sredo je Primoža spravil v težave Carapazov ekipni kolega Mikel Landa, ki se bori za zmagovalni oder, v Movistaru pa so namigovanja o notranjih sporih pometli pod preprogo.

"Z Mikelom sva dobra prijatelja. Če je nekaj dobro za ekipo, sem zadovoljen, pomembno je le, da bo kolesar Movistara pripeljal rožnato majico do Verone. Za napad Lande v Anterselvi nismo bili dogovorjeni, a je Mikel odlično prebral situacijo, tako da se je etapa končala zelo uspešno. Tudi nekaj sekund, ki sem jih pridobil, bi bilo lahko na koncu zelo pomembnih," odgovarja Carapaz.

Že dlje se sicer govori, da bo Landa po sezoni oblekel dres Bahrain Meride, Carapaz pa naj bi se že dogovoril za prestop k Ineosu. Vodja Movistara Eusebio Unzue je pomiril navijače španske ekipe: "Kolesarje, ki jih želimo imeti, bomo skoraj zagotovo tudi zadržali. Verjamem, da lahko Carapaz ostane v naših vrstah."
 

Velika priložnost za Roglo


Dobre odnose bodo v Movistaru potrebovali, saj se Roglič in Nibali ne bosta vdala brez boja. Prva priložnost bo danes, ko se bo 19. etapa končala z vzponom druge kategorije na San Martino di Castrozza. Dolg je skoraj 14 kilometrov, a ima povprečni naklon le 5,6 odstotka, kar za najboljše hribolazce ni prav huda ovira. A se je tudi v Anterselvi pokazalo, da je bolj kot zahtevnost vzpona pomembna moč kolesarjev, ki se odločajo za napad.

Landa je pridobil 20 sekund proti Rogliču, čeprav bi moral teren bolj ustrezati slovenskemu asu, ki bo moral defenzivno taktiko zamenjati za napad z vsemi topovi. Proti Carapazu mora Roglič pridobiti dobro minuto pred Verono, če želi še upati na rožnato majico. Po želodčnih težavah se počuti bolje, žal pa v njegovih nogah zadnje dni ni bilo dovolj dinamita, da bi razmišljal o napadu na Carapaza. Če kaj, nas je v minulih letih Roglič naučil, da se nikoli ne vda, velika priložnost zanj in za Nibalija pa prihaja jutri.


Pred karavano bo pet vzponov, prvi se bo začel kmalu po startu, najtežji pa bo vzpon na prelaz Manghen, kjer bodo podelili tudi nagrado za prvega kolesarja na Cimi Coppi, najvišji točki letošnjega Gira (2047 m). Sledil bo dolg spust, vzpon na Passo Rolle, nato še en zahteven spust do Croce D'Auneja in Monte Avene. Zadnji vzpon do Avene v sedmih kilometrih večkrat preseže 10-odstotni naklon, tudi v povprečju je večji od sedmih odstotkov. Če bo komu še ostala kakšna vžigalica, jo bo zagotovo pokuril tam. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije