V DRUGO LIGO

Hamburg pred zgodovinskim izpadom

Nekdanjega velikana evropskega nogometa HSV bržkone čaka grenka usoda. Hamburški klub nikoli ni izpadel iz prve lige, od sobote bo verjetno drugače.
Fotografija: Nogometaši HSV so obupani, saj so tik pred izpadom iz prvoligaškega tekmovanja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nogometaši HSV so obupani, saj so tik pred izpadom iz prvoligaškega tekmovanja. FOTO: Reuters

HAMBURG – Drugo največje pristanišče v Evropi tone! Namreč v drugo ligo, nogometaši Hamburger Sport Vereina so krog pred koncem nemškega prvoligaškega prvenstva na predzadnjem mestu razpredelnice, v sobotnem domačem dvoboju proti Borussii iz Mönchengladbacha šteje le zmaga, a morda niti ta ne bo dovolj. Wolfsburg na 16. mestu z dvema točkama prednosti gosti že na izpad obsojeni Köln in za obstoj HSV v prvi ligi ne sme imeti polnega izkupička niti osvojiti točke. Wolfsburg bi ob primeru uspeha igral dodatne kvalifikacije za obstanek s tretjeuvrščenim klubom druge nemške lige, Holsteinom iz Kiela. HSV, evropski klubski prvak iz leta 1983, je edini nemški prvoligaš, ki je član bundeslige od njene ustanovitve leta 1963, takrat je ekipo vodil kapetan reprezentance Zvezne republike Nemčije Uwe Seeler. Celo Bayern je član bundeslige šele od napredovanja v elitni razred leta 1965. Omenimo še, da so hamburški dres nosili tudi Horst Hrubesch, Manfred Kaltz, Felix Magath in angleški as Kevin Keegan, zanj so Hamburžani Liverpoolu plačali 500.000 funtov, kar je bil takratni britanski rekord za nogometni prestop.

Tudi Bayernova ikona Franz Beckenbauer je dal svoj pečat šestkratnim nemškim prvakom, pomagal jim je do naslova v sezoni 1981/82. Med letoma 2004 in 2008 je za hamburški klub nastopal tudi nekdanji slovenski reprezentant Mišo Brečko. HSV, v najuspešnejših letih ga je vodil avstrijski trener Ernst Happel, je tudi zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev iz leta 1977, torej sodobna ekonomska logika ne priznava tradicije. Bayern je v nogometni Nemčiji velikan, ki mu nihče ne more do živega, Hamburger SV pa je žrtev novih tržnih razmer. Če HSV izpade, bo ob desetine milijonov evrov na račun vstopnic, televizijskih pravic in navijaških rekvizitov. Milijarder Klaus-Michael Kühne se je tudi pritožil, da je za vložena denarna sredstva v klub dobil zelo malo povrnjenega. »S finančnega vidika gledano je nogometni klub HSV najslabša odločitev o naložbi v mojem življenju,« je Kühne kritiziral vodenje kluba v zadnjem času. Kot labodji spev pred zelo verjetno selitvijo v nižji rang tekmovanja pa je HSV navijače povabil, naj si množično ogledajo zadnje treninge svojih ljubljencev, še ko so člani najvišjega nemškega tekmovalnega razreda. Običajno sta zadnja dva dneva vadbe pred tekmami zaprta za javnost. »V normalnih okoliščinah naš položaj že pomeni izpad v nižji razred. A vseeno imamo še eno možnost, da se morebiti prebijemo v dodatne kvalifikacije. V nogometu so se zgodile že neverjetne stvari, še vedno imamo možnost, da dobimo domačo tekmo, tudi z močjo naših navijačev,« meni trener Hamburger Sport Vereina Christian Titz

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije