KOLESARSTVO

Kakor simbol boja proti francoskemu okupatorju

Primož Roglič s svojim izvrstnim kolesarjenjem očaral tudi Francoze. Čudijo se, kako mu je uspel takšen prehod med dvema športoma.
Fotografija: Primož Roglič je v kratkem času postal eden od najboljših kolesarjev na svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič je v kratkem času postal eden od najboljših kolesarjev na svetu. FOTO: Reuters

PARIZ – Francozi na domačega zmagovalca dirke, na katero so tako ponosni, čakajo že dolgih 33 let. V vsakem rodu iščejo naslednika Bernarda Hinaulta, najbližje mu je prišel Romain Bardet, a še nikomur ni uspelo premagati izjemnega vlaka Skya. Zato so letos stiskali pesti tudi za Primoža Rogliča, ki je postal nekakšen simbol boja proti francoskemu okupatorju.
»Že po nekaj dneh mi je bilo jasno, da z Bardetom letos ne bo nič, on potrebuje tudi veliko sreče za osvojitev Toura. Nato smo si morali izbrati nekoga, domače dirke vendarle ne bomo kar tako izpustili, in navdušil nas je vaš Roglič, ki res dirka neustrašno. Škoda, ker se mu ni izšlo še za kaj več, vmes je bilo že videti, kot da lahko vse spravi v težave. Menim, da ga bomo v prihodnosti še videli na vrhu v Parizu,« je ob spremljanju zadnje etape na Elizejskih poljanah svoje mnenje o Rogliču podal 45-letni Pierre, ki je tudi sam dirkal v mladinskih konkurencah, zdaj pa kolesarstvo spremlja le še ljubiteljsko.

Eden tistih, ki na lastni koži občutijo Primoževo moč in napadalnost, je Guillame Martin, novi veliki up francoskega kolesarstva, ki je letos Tour končal na tretjem mestu med mladimi kolesarji: »Dolgo mi ni bilo jasno, od kod se je vzel in kako lahko kar tako zmaguje, nato pa so tudi francoski mediji postali pozorni nanj in izvedeli smo ozadje zgodbe. Res je neverjetno, da lahko nekomu uspe tak prehod med dvema povsem različnima športoma, nekajkrat sem že dirkal z njim in na tem Touru nam je vsem pokazal, da se ne boji nikogar. Tudi sam bi rad kdaj tako pospeševal na Tourmaletu in Aubisqu, a mislim, da zaradi njega še nekaj časa ne bo prostora v ospredju.«

Kot Don Kihot

Rogličev vzpon proti svetovnemu kolesarskemu vrhu zelo natančno spremlja tudi francoski novinar Armel le Bescon, nanj je postal pozoren lani na svetovnem prvenstvu v Bergnu, letos ga je spremljal in se z njim pogovarjal tudi na Dirki po Sloveniji. »Kolikor sem ga lahko spoznal, me je navdušil s svojo neposrednostjo, že v očeh se mu vidi, da je povsem osredotočen na cilj. Tudi pri nas je postal zelo priljubljen, počasi imajo Francozi dovolj prevlade ekipe Sky, čeprav se vsi strinjajo, da je zaslužena, zato vedno iščejo junaka, ki bi to ekipo zrinil z vrha. Najprej je bil to Nairo Quintana, zdaj ga je zamenjal Roglič. Je kot Don Kihot, ki se bori z mlini na veter, jasno mu je, da bo težko zmagal, a vseeno ne obupa. Po mojem mnenju ima vse, da nekoč postane tudi zmagovalec Toura,« je nad njim navdušen Bescon, ki si želi, da bi kolesarja podobnega kova počasi dobili tudi v Franciji.

Primož Roglič ni le v Sloveniji poskrbel za kolesarsko evforijo, o njem se govori tudi v državi svetovnih nogometnih prvakov, kjer kolesarstvo po priljubljenosti zaostaja le za sveto igro z žogo. Nič ne kaže, da se bo bliskoviti Rogličev vzpon ustavil, in le želimo si lahko, da bi imeli Francozi čez nekaj let tudi Zasavčeve prevlade počasi dovolj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije