MUNDIAL

Kazan favoritov grob

Belgijski nogometaši so v velikem slogu poslali domov Brazilce.
Fotografija: Kevin De Bruyne je gonilna sila belgijske reprezentance. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kevin De Bruyne je gonilna sila belgijske reprezentance. Foto: AFP

LJUBLJANA –  Po Nemčiji in Argentini je na stadionu v Kazanu črn scenarij doletel še nogometaše Brazilije, ki jih je v četrtfinalu z 2:1 (Fernandinho 13.-ag, Kevin De Bruyne 31.; Renato Augusto 76.) premagala Belgija. Branilci naslova svetovnih prvakov Nemci so sicer izgubili proti nižjerangirani Južni Koreji (0:2) in osramočeni zapustili mundial že po predtekmovanju, Argentino z Lionelom Messijem na čelu pa je na tem stadionu povozila Francija (4:3).

Tudi Brazilce je premagala ekipa z izjemnimi posamezniki, ki upravičeno ciljajo na sam vrh, a bodo že v polfinalu igrali nekakšno finalno tekmo prav s Francozi, ki so bili v četrtfinalu prepričljivo boljši od Urugvaja z 2:0 (Raphael Varane 40., Antoine Griezmann 61.).
Kevin De Bruyne je gonilna sila belgijske reprezentance. Foto: AFP
Kevin De Bruyne je gonilna sila belgijske reprezentance. Foto: AFP

Belgijci in Brazilci so ponudili pravi triler, po odličnem prvem polčasu so se Evropejci odlično obranili v nadaljevanju in zasluženo napredovali. »Bila je odlična tekma, imeli smo posest žoge in veliko priložnosti za zadetek. Toda Belgijci so bili učinkovitejši, izkoristili so svoji priložnosti. Imajo precej vrhunskih igralcev, ki dobro zaključujejo akcije.

Razliko je naredil tudi vratar Courtois. Ne glede na vso bolečino, ki jo čutim, vsem, ki imajo radi nogomet, priporočam ogled te tekme, saj ponuja pravo zadovoljstvo. V njej sta igrali ekipi s fantastično tehnično kakovostjo,« brazilski selektor Tite ni posebej seciral razlogov za poraz in izpad favoritov z mundiala. Glavna osebnost na igrišču je bil Kevin De Bruyne.

»Naša taktika je delovala, v prvem polčasu smo igrali zelo dobro, ustvarili smo si veliko priložnosti za zadetek. Brazilci so v drugem delu spremenili taktiko in so bili boljši od nas. Zadnjih petnajst minut je bil pravi test za naš karakter, naredili smo dovolj za zmago. Zdaj nas čaka tekma z izjemno ekipo Francije, v polfinalu tako in tako ni slabega tekmeca. Mislim, da smo na podobni ravni, vse bomo naredili za zmago,« je dejal 27-letni vezist De Bruyne.

Belgijci so po letu 1986 drugič v polfinalu SP, Brazilci so v svojem sedmem zaporednem četrtfinalu tretjič ostali praznih rok. Francozi, svetovni prvaki leta 1998 na domačih tleh, so izločili Urugvajce. Strelec drugega zadetka Griezmann, veliki prijatelj številnih urguvajskih igralcev ter oboževalec njihove dežele in kulture, se ni pretirano veselil zmagovitega zadetka.

»Nisem proslavljal zadetka, saj so me Urugvajci podpirali na začetku moje profesionalne kariere ter me naučili vse o dobrih in slabih stvareh v nogometu. Zato do njih gojim veliko spoštovanje. Ob tem sem igral proti prijateljem, zato je povsem normalno, da nisem proslavljal gola,« je bil jasen napadalec Atletico Madrida, ki si s trikolorji kajpada želi slavja tudi v velikem finalu 15. julija. Za kaj takšnega bo treba premagati še dve veliki oviri, mnogi poznavalci pa menijo, da ima v tem trenutku prav četa selektorja Didierja Deschampsa največ možnosti, da objame najprestižnejšo lovoriko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije