NOGOMET

Kronavetrove kletvice priklicale nesrečo

Maribor v Velenju v 2. krogu nogometnega prvenstva le do neodločenega izida. Rudar je izenačil v sodnikovem dodatku, vijolični Dino Hotić zabil evrogol.
Fotografija: Najboljšega strelca Luko Zahovića, desno, v vijoličnem taboru že pogrešajo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Najboljšega strelca Luko Zahovića, desno, v vijoličnem taboru že pogrešajo. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Vijolični so milo rečeno na nogah. Po porazu proti Triglavu je renčal športni direktor Zlatko Zahović, po novi zaušnici, ki je Mariboru v 2. krogu prve slovenske nogometne lige prinesla vsaj točko, prvaku že teče voda v grlo.
Trenerja Darka Milaniča in športnega direktorja Zlatka Zahovića točkovni izkupiček Mariborovega ligaškega uvoda absolutno ne navdušuje. FOTO: Tomi Lombar
Trenerja Darka Milaniča in športnega direktorja Zlatka Zahovića točkovni izkupiček Mariborovega ligaškega uvoda absolutno ne navdušuje. FOTO: Tomi Lombar

Velenjska bitka je dodobra zasenčila tudi prvo zmago novinca, sežanski Tabor je z 1:0 ugnal Celje. Dino Hotić je sicer z imenitnim golom z 20 m že v 11. minuti prvaku pripravil odlično izhodišče za nadaljevanje, a je v 71. minuti Rok Kronaveter storil veliko neumnost, po kateri bo vijolične privržence in bržčas tudi mariborski nogometni tabor težko ustaviti v navalu jeze proti Ljubljani in sodniški organizaciji.

Zakaj se je v Velenju na stadionu Ob jezeru že drugič v tednu dni zatemnilo pred očmi vijoličnim? Zaradi ene sodniške napake. Asmir Sagrković je v 70. minuti samo zamahnil z roko, naj se igra nadaljuje (in se zmotil), ker je ocenil, da je bil boj za žogo z dvignjenim podplatom rudarjevega Leona Črnčiča proti Kronavetru nenevaren. Mariborsko sedmico je sodnikova (ne)odločitev tako ujezila, da mu je namenil nekaj sočnih kletvic, s tem si je prislužil rdeči karton in izključitev.


Kronavetrova neumnost je Mariborčane drago stala. Velenjčani so izenačujoči gol zabili v četrti, zadnji minuti sodnikovega dodatka, potem ko je komaj 17-letni rezervist Luka Lovenjak na levi strani ušel zanki (ali pa ne) prepovedanega položaja in Denisu Klinarju ter z imenitno podajo po tleh na drugo vratnico kot na pladnju serviral žogo Dominiku Radiću za izenačenje.
 

Zaslužili so si več


»Po slabem prvem polčasu nam je v drugem pomagala tudi Kronavetrova izključitev,« je priznal domači trener Almir Sulejmanović, njegov kolega, trener Maribora Darko Milanič, pa je izjavo podal za spletno stran vijoličnega kluba. »Do izključitve je bilo zelo dobro. Videli smo vse, kar želimo imeti: mirnost, zaključke, predrznost, zlahka smo prihajali v nasprotni kazenski prostor, imeli priložnosti, polpriložnosti. Manjkal je le drugi gol, s katerim bi zadevo olajšali in umirili nasprotnika. Ob izključitvi in ob tem, da smo takrat že izgubili svežino, je nasprotnik postal nevarnejši in prihajal z več igralci pred naša vrata. Solidno smo se branili, a smo potem v izteku tekme omogočili domačim nogometašem, kar jim ne bi smeli, in dobili zadetek,« je poudaril.


»Zaslužili smo si več, glede na prikazano bistveno več. Po dveh krogih imamo zdaj eno točko, s katero ne moremo biti zadovoljni, a se bomo trudili izboljšati zadeve. Da bomo te zaključke skozi dobro kombinatoriko, ki jo imamo, privedli do tega, da zabijemo iz bistveno manj priložnosti,« je nadaljeval. »Po navadi je res tako, da nekatere zadeve, kot sta ti dve epizodi, ko smo dobili gol v zadnjih sekundah in je Kronaveter dobil rdeči karton, ostanejo v mislih. Ampak nam mora ostati v mislih tudi to, da smo odigrali dobro tekmo, želeli napadati in so bili fantje na primerni ravni. Po drugi strani pa nas v sredo v kvalifikacijah za ligo prvakov proti ekipi AIK čaka tekma, ki bo zelo zahtevna, psihološko zaradi velikega vložka evropske tekme in telesno zaradi močnega nasprotnika. Zato se moramo res dobro pripraviti, verjeti vase. Izbrati moramo pravi način, da bomo nasprotniku vsilili to, kar želimo mi,« je Milanič pristavil za konec.
 

Peklenski teden


Ob Jezeru je Milanič po malem taktiziral v službi omenjene sredine uvodne tekme 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Ljudskem vrtu proti AIK iz Stockholma – švedski prvak je bil v domačem prvenstvu uspešen in je z goloma Antona Jonssona in Chineduja Obasija premagal Helsingborgs. Prvi mariborski vratar Kenan Pirić je zbolel, Martin Milec je bil poškodovan.


Marsikomu se je kolcalo po Amirju Derviševiću. Še bolj po Luki Zahoviću. Podaje, s katerimi je Drvo osrečeval strelce, in Lukove spretne gole navijači vse bolj pogrešajo. Čeprav je bil Maribor do izključitve zanesljiv, je v njegovi igri manjkalo kombinatorike in ubijalskega občutka. Po prvih 180 ligaških minutah so brez učinka tudi najvidnejše okrepitve, Andrej Kotnik, Rudi Požeg Vancaš in Kronaveter. Za nameček slednji svojega prvega velikega slovenskega derbija v mariborskem dresu proti zeleno-beli Olimpiji ne bo igral, marveč le gledal s častne tribune.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije