1. SNL

Ljudski vrt: derbi, kot ga še ni bilo

V 24. krogu 1. SNL danes največja tekma med Mariborom in Olimpijo. Njuna trenerja Gajser in Stanković sta kadrovski senzaciji sezone.
Fotografija: Kapetan Olimpije in Štajerec Timi Max Elšnik bo v Ljudski vrt prišel svež, spočit in visoko motiviran, vijolični Ljubljančan Blaž Vrhovec pa bo po pretresu možganov v dvoboju s Celjem na svojo priložnost najbrž čakal med rezervisti. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
Kapetan Olimpije in Štajerec Timi Max Elšnik bo v Ljudski vrt prišel svež, spočit in visoko motiviran, vijolični Ljubljančan Blaž Vrhovec pa bo po pretresu možganov v dvoboju s Celjem na svojo priložnost najbrž čakal med rezervisti. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Tako nenavadnega velikega derbija, kot bo današnji v Ljudskem vrtu (17.15) v 24. krogu 1. SNL, še ni bilo. Pa jih je bilo že veliko od 46, kolikor sta jih Maribor in Olimpija odigrala po vrnitvi nove Olimpije med najboljše. Prvič v sezoni se bosta pomerila z novima trenerjema in povsem poravnana na lestvici, a še četrtič zapored brez gledalcev.

Druge tekme bodo močno v senci mariborske, štele bodo pa veliko: v boju za zgornji del lestvice, Evropo in za obstanek. Kdor bi si po koncu jesenskega dela drznil napovedati, da bosta na trenerskih stolčkih Maribora in Olimpije sedela nova trenerja, kaj šele Saša Gajser ali Goran Stanković, bi bil takoj poslan na zdravljenje. Najbrž je bila še verjetnost zadetka na lotu večja, a hkrati si je treba natočiti čistega vina: standardi so padli. Tudi igralski in igralni so, od velikega derbija je ostala le še tekmovalna vznemirljivost, ki pa ta trenutek šteje več kot vse drugo.


Gajserjev model stari-mladi je v Sežani obrodil sad, Stankovićev osvežitveni v derbiju Ljubljanske kotline ni prejel kazni. Olimpija je bila v tej sezoni v obeh derbijih boljša, toda z drugimi igralci. Đorđe Ivanović, ki je vijolične mešal in premešal, je še tu, Mariborčani pa so na Krasu oživili kar nekaj adutov. Za dvig samozavesti se je predramil Jan Mlakar, ki si ne more privoščiti, da bi izpustil euro do 21 let. Tudi Aljoša Matko bi bil rad del moštva selektorja Milenka Aćimovića, v katerem je že Štajerec v zeleno-belem dresu in kapetan Timi Max Elšnik. Veliko ugank in dvobojev ponuja derbi, le končnega zmagovalca še ne bo dal. Zmagovati bo treba proti slabšim.

Dobra tri leta brez poraza

Prvi derbi v novi vlogi bo tudi za novega snovalca kadrovske in športne politike Marka Šulerja. »Maribor je poseben klub, poznati ga moraš, saj deluje v dobro znanih okvirjih. Zlatko Zahovič jih je dvignil na takšne višave, da je po njem stopiti v velike čevlje skoraj misija nemogoče,« je vrnitev na stare vijolične tire nakazal naslednik Oliverja Bogatinova in zavrnil, da je bilo v dvornih igrah kar koli načrtovanega.

»Želim bojeviti Maribor, znanja imajo fantje dovolj,« je pred derbijem povedal Gajser, ki si lahko priigra najboljše startno izhodišče v bitki za imenovanje glavnega trenerja. Pri Olimpiji se Stankoviću ne maje stolček. A kdo ve, pri predsedniku Milanu Mandariću, ki ga pot v Ljudski vrt še vedno ne zanima, se vse lahko obrne čez noč.


»Olimpija vedno igra za zmago,« je tudi pred potjo v Maribor napovedal Stanković, ki ima še nekaj neizkoriščenih adutov: prvi je Andres Vombergar, drugi Ante Ćorić. Argentinec je strelec, ki čaka na klik, drugi ima potezo več. Ena ali dve bi v LV že pomenili nadaljevanje niza nepremagljivosti. Maribor v LV ni premagal Olimpije že šest tekem oziroma tri leta in pol. Drugi pari 24. kroga, danes: Celje – Tabor (15); jutri: Bravo – Mura (14.30), Domžale – Gorica (16.30), ponedeljek: Aluminij – Mura (16.00).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije