NOGOMET

Natalia Al Mansour: naši rojaki v Katarju le redko v težavah

Natalia Al Mansour, slovenska veleposlanica v Združenih arabskih emiratih, o mundialu v Katarju.
Fotografija: Natalia Al Mansour, slovenska veleposlanica v ZAE, se veseli prvenstva v Katarju. FOTO gov.si
Odpri galerijo
Natalia Al Mansour, slovenska veleposlanica v ZAE, se veseli prvenstva v Katarju. FOTO gov.si

Nogometna mrzlica pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva, ki ga bo kot prva arabska država v 92-letni zgodovini mundialov gostil Katar, trese tudi pomorske sosede iz Združenih arabskih emiratov. Ti so že lep čas priljubljena turistična postojanka Slovencev, slovensko veleposlaništvo v Abu Dabiju pa bo kot pristojno za to regijo še posebno podrobno spremljalo dogajanje na drugi strani zaliva.

Po zadnjih podatkih Mednarodne nogometne zveze so največ vstopnic za prihajajoče svetovno prvenstvo kupili v Katarju, Združenih državah Amerike, Savdski Arabiji, Angliji in Mehiki. Na visokem šestem mestu najdemo Združene arabske emirate, kjer je povpraševanje po vstopnicah denimo preseglo nogometne velesile, kot so Francija, Brazilija in Nemčija. Katarci na zgodovinski spektakel očitno zelo uspešno vabijo sicer tradicionalno srdite rivale iz ZAE, kjer je kar težko spregledati ogromne oglasne panoje, ki nagovarjajo mimoidoče.

Katar je s 1. novembrom sicer zaprl svoje meje, do 23. decembra v državo lahko vstopijo zgolj obiskovalci z vstopnico za katero od 64 tekem svetovnega prvenstva v nogometu, poleg seveda državljanov in tistih, ki imajo posebna dovoljenja ter potrjene vizume za prebivanje v državi.

»Navijači lahko pričakujejo dogodek z veliko razkošja in seveda z dodanim arabskim pridihom. Katarske oblasti se na dogodek pripravljajo že vse od izbire, pri čemer je bilo treba večino potrebne infrastrukture še zgraditi in vzpostaviti. Zagotavljajo, da je vse nared za ta izjemen športni dogodek,« je povedala slovenska veleposlanica Natalia Al Mansour. Privrženci nogometa, tudi tisti, ki se bodo v Katar podali iz Slovenije, zdaj že dobro poznajo identifikacijsko kartico Hayya. Gre za digitalni vizum, ki je povezan s potnim listom in omogoča brezplačen javni prevoz po državi, vstop v Katar pa vse do 23. januarja 2023.

Slovenci pridejo pripravljeni

»Točno število je težko napovedati, ocenjujemo pa, da bo prišlo nekaj sto obiskovalcev iz Slovenije,« nam je iz Abu Dabija – slovensko veleposlaništvo od tam nerezidenčno pokriva tudi Katar – sporočila naša veleposlanica, ki je odraščala na Vrhniki, zdaj pa s ponosom ugotavlja, da rojaki na Arabskem polotoku le redko zaidejo v težave. V Katarju je pitje alkohola na javnih površinah denimo prepovedano, spoštovati je treba pravila oblačenja, medtem ko je lahko kaznivo izkazovanje intimnosti na javnih mestih, homoseksualnost pa je zakonsko preganjana.

Odnosi med Katarjem in Slovenijo so dobri, dodaja, še posebno pa so se okrepili v zadnjem letu z obiskoma na najvišji ravni – slovenski predsednik Borut Pahor je obiskal Doho, maja letos se je v Ljubljani mudil katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al Thani, sicer de facto prvi mož francoskega nogometnega (in rokometnega) velikana Paris Saint-Germaina, katerega predsednik je že več kot desetletje Naser Al-Helaifi. Ta se je v zadnjih letih uveljavil kot tesen zaveznik predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, prav po njegovi zaslugi pa je Katarec že večkrat pristal na sončni strani Alp.

»Žal naše ekipe ne bo na tokratnem svetovnem prvenstvu, zato bomo na veleposlaništvu zelo glasno navijali za evropska moštva in se veselili njihovih dosežkov. Osebno pa bom navijala tudi za moštvo gostiteljev, saj verjamem, da bo pritisk nanje največji,« je še povedala Natalia Al Mansour. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije