EVROPSKO PRVENSTVO

Oranžni se že spogledujejo z zlatim rodom iz leta 1988

Nizozemski nogometaši v četrtfinalu eura edini zmagali po rednem delu tekme. Za uvrstitev v zaključni dvoboj se bodo pomerili z Angleži, ki v Nemčiji ne blestijo.
Fotografija: Stefan de Vrij se je takole veselil gola proti Turčiji. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Stefan de Vrij se je takole veselil gola proti Turčiji. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Evropsko prvenstvo v nogometu se je prevesilo v zadnji teden, v igri za lovoriko pa so ostale le še štiri reprezentance. Med njimi je zgolj Nizozemska v četrtfinalu slavila zmago po rednem delu, potem ko je v soboto zvečer z 2:1 (0:1) premagala Turčijo. A tudi »oranžni« so dolgo lomili odpor tekmecev, preden so jih vendarle zlomili.

Turki so namreč z golom Sameta Akaydina (v 35. minuti) na veliko veselje številnih navijačev v Berlinu vodili do 70. minute, ko je izenačil še en branilec – Stefan de Vrij. Za zmagoslavje »tulipanov« pa je že šest minut pozneje poskrbel Mert Müldür, na Dunaju rojeni član istanbulskega Fenerbahčeja, ki je pod velikim pritiskom najboljšega nizozemskega strelca Codyja Gakpoja nesrečno matiral svojega vratarja in soimenjaka Merta Günoka. To je bil že deseti avtogol na tem euru!

Za igralca tekme so razglasili de Vrija, ki je priznal, da so se morali za napredovanje v polfinale, v katerem se bodo v sredo (21.00) v Dortmundu pomerili z Angleži, močno potruditi. »To je bila prava bitka. Turki so dokazali, da imajo veliko srce, mi pa smo zelo trpeli. Toda na koncu smo vendarle zmagali – po mojem zasluženo,« je presodil 32-letni branilec milanskega Interja.

Na vprašanje, kaj jim je med odmorom rekel selektor Ronald Koeman, da so v drugem polčasu zaigrali vidno bolje, je odvrnil: »Opozoril nas je na to, da smo v prvem delu podarili tekmecem preveč žog. Zavedali smo se, da se moramo bolj boriti in da moramo močneje pritiskati. Na ta način smo si ustvarili tudi več priložnosti. Končno smo začeli igrati nogomet in dosegli dva gola ...«

Nizozemski selektor Ronald Koeman (med dajanjem napotkov Codyju Gakpoju) se je naslova evropskih prvakov veselil že kot igralec leta 1988. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Nizozemski selektor Ronald Koeman (med dajanjem napotkov Codyju Gakpoju) se je naslova evropskih prvakov veselil že kot igralec leta 1988. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Nekdanji nemški as Lothar Matthäus, zdaj strokovni komentator pri televizijski postaji RTL, je kot junaka tekme izpostavil Wouta Weghorsta, ki je v 46. minuti vstopil v igro namesto Stevena Bergwijna. »Z njegovim prihodom v igro se je vse spremenilo. Nizozemci so postali vidnejši in nevarnejši v turškem kazenskem prostoru, posledično je postal močnejši tudi Gakpo. Koeman bi moral zdaj resno razmisliti o tem, da bi Weghorsta uvrstil v začetno enajsterico proti Angležem,« je nizozemskemu kolegu svetoval 63-letni strokovnjak iz Erlangna, ki se je – mimogrede – razveselil podatka o visoki gledanosti tekme na RTL. V povprečju je nizozemsko-turški dvoboj spremljalo 10,37 milijona gledalcev, na vrhuncu so jih našteli celo 13,20 milijona!

Nizozemci znova skakali levo, desno

Kakorkoli že; oranžni navijači so po novi zmagi svojih ljubljencev v nemški metropoli rajali pozno v noč in na berlinskih ulicah skakali levo-desno po taktih uspešnice »Links Rechts«. Iz dneva v dan se povečujejo tudi apetiti nizozemskih asov, ki so se po letu 2004 spet prebili do polfinala na tem tekmovanju. Zdaj vse močneje verjamejo v to, da bi lahko ponovili podvig svojih slovitih rojakov s Koemanom, Marcom Van Bastnom in Ruudom Gullitom na čelu iz leta 1988, ko so »tulipani« osvojili svoj doslej edini naslov evropskih prvakov. »Naš občutek je iz tekme v tekmo boljši, možno je vse,« je prepričan Weghorst.

Angleži doslej v Nemčiji še niso navdušili. FOTO: John Sibley/Reuters
Angleži doslej v Nemčiji še niso navdušili. FOTO: John Sibley/Reuters

Optimističen je tudi Koeman, ki hvali svoje izbrance, češ da premorejo ogromno talenta. Obenem miri varovance in predvsem navijače pred preveliko evforijo. »Naše misije še ni konec. Ko pa si enkrat v polfinalu, si seveda želiš tudi v zaključni dvoboj. Toda najprej moramo premagati Angleže,« je 61-letni Nizozemec svoj pogled usmeril proti sredinim tekmecem, ki na tem prvenstvu stare celine še niso prepričali strokovnjakov. Tudi v četrtfinalu so imeli Otočani zvrhano mero sreče, da so po loteriji enajstmetrovk vendarle strli odpor srčnih Švicarjev (5:3) ... 

Kylian Mbappe si šteje v veliko čast, da pozna Cristiana Ronalda. FOTO: Carmen Jaspersen/Reuters
Kylian Mbappe si šteje v veliko čast, da pozna Cristiana Ronalda. FOTO: Carmen Jaspersen/Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije