BOSTE SPREMLJALI?

Ponoči bomo trepetali za Luko Dončića: bo Dallasu uspelo?

Na prvih treh tekmah v Arizoni so bili povsem nekonkurenčni, zadnja priložnost je, da se to spremeni.
Fotografija: Luka Dončič in Deandre Ayton. FOTO: Jerome Miron Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončič in Deandre Ayton. FOTO: Jerome Miron Usa Today Sports

Košarkarje Dallasa ponoči (2.00) proti Phoenixu čaka odločilna, sedma tekma polfinala zahodne konference v ligi NBA. Luka Dončić bo s soigralci iz Teksasa še zadnjič izzval najboljše moštvo rednega dela.

Phoenix favorit

V seriji na štiri zmage sta ekipi dobili prav vsa domača srečanja, vloga favorita pa na sedmi pripada Phoenixu. Ta je bil na domačem terenu v povprečju proti Dallasu boljši za 19 točk. Prvo domačo tekmo so dobili s 121 : 114, drugo s 129 : 109, peto v seriji pa kar s 110 : 80. Dallas je bil na domačem parketu prav tako prepričljiv. Tretja tekma je varovancem Jasona Kidda pripadla s 103 : 94, četrta s 111 : 101, na šesti pred nekaj dnevi pa s 113 : 86.

Ključa do uspeha sta bila predvsem Dončićeva igra ter obramba na Chrisu Paulu. Slednji se z izjemo prvih dveh tekem ni posebej izkazal, na zadnjih štirih je dosegal povprečno devet točk. Dallas ima eno boljših obramb lige, v končnici pa so predvsem na domačih tekmah to raven še dvignili z vselej aktivnima Dorianom Finney-Smithom in Reggiejem Bullockom, ki prednjačita po odigranih minutah. Dallas bo moral poleg dobre obrambe v gosteh najti predvsem pravi občutek pri metu. Ta je v gostujoči dvorani v Arizoni precej šepal. Predvsem na peti tekmi so košarkarji Dallasa zadeli le 8 od 32 metov. Tudi  Dončić v tem pogledu ne briljira. V seriji je zadel le 16 od 54 metov za tri točke, je bil pa zelo agresiven pri prodorih (v povprečju dosega 32,2 točke, 9,8 skoka in 7,5 podaje na tekmo). Obenem je tudi v obrambi izboljšal svojo igro, v povprečju pa ukrade 2,2 žoge na tekmo.

Phoenix bo še naprej Dončića pokrival z Mikalom Bridgesom, Jaejem Crowderjem, Cameronom Johnsonom in drugimi, v napadu pa bo veliko odvisno predvsem od Devina Bookerja (24,7 točke), že omenjenega Paula ter igre pod košem DeAndreja Aytona (19 točk, 9,3 skoka). Slednjega predvsem ameriški analitiki vidijo kot jeziček na tehtnici ob pomanjkanju zares dobrega centra pri Dallasu.

Dallas na sedmi tekmi le enkrat uspešen v gosteh

Sedma tekma je doslej odločila 142 obračunov v končnici NBA, Dallas je bil v njih udeležen sedemkrat in dobil štiri. Le enega od teh so dobili na gostujočem parketu, in sicer leta 2006 po podaljšku proti San Antonio Spurs (119 : 111). Zadnja od odločilnih sedmih tekem je pripadla Clippersom lanskega junija s 126 : 111. V konferenčnem finalu zmagovalca že čaka moštvo Golden State Warriors, ki je s 4 : 2 v zmagah izločilo Memphis Grizzlies.

Na vzhodu se je v finale uvrstila ekipa Miami Heat, ob 21.30 pa se bodo na sedmi tekmi pomerili košarkarji Bostona in Milwaukeeja za drugo mesto v konferenčnem finalu..

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije