KOLESARSTVO

Roglič pred startom hladen kot špricar

Slovenski kolesarski as bo že jutri poskušal obleči rožnato majico. Nič ni zaskrbljen, le veseli se začetka znamenite dirke po Italiji.
Fotografija: Primož Roglič je bil na včerajšnji novinarski konferenci zelo dobro razpoložen. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Primož Roglič je bil na včerajšnji novinarski konferenci zelo dobro razpoložen. FOTO: Leon Vidic

BOLOGNA – Glede na izraz na obrazu bi lahko Primoža Rogliča pred startom Gira d'Italia orisali kot hladnega kakor špricar, čeprav se na dirko po Italiji podaja z najvišjim ciljem. Že v jutrišnji uvodni vožnji na čas v Bologni bi rad oblekel rožnato majico vodilnega in na sebi bi jo rad imel tudi 2. junija v Veroni, kjer se bo končal tritedenski kolesarski spektakel.
Za nekdanjega smučarskega skakalca iz Strahovelj pri Kisovcu se kolesarski svet vrti s svetlobno hitrostjo.
Primož Roglič je bil na včerajšnji novinarski konferenci zelo dobro razpoložen. FOTO: Leon Vidic
Primož Roglič je bil na včerajšnji novinarski konferenci zelo dobro razpoložen. FOTO: Leon Vidic

Leta 2013 je Giro pobliže spoznal kot navijač ob progi na vzponu na Montaž, leta 2016 je na njem prvič startal kot tekmovalec in že slavil prvo etapno zmago, leta 2019 na stavnicah velja za prvega favorita. Takšnega kvantnega preskoka kolesarstvo malodane ne pozna v vsej svoji zgodovini, 29-letni slovenski as pa kljub temu deluje, kot da je vsega že dolgo vajen. Ob srečanju s sedmo silo, za katero je bila soba za novinarske konference Gira pretesna, je deloval tako umirjeno, odločno in osredotočeno, da je verjeti, da mu bo v naslednjih treh tednih po italijanskih cestah uspelo nekaj velikega. Še večjega od 4. mesta na lanskem Touru.

»Že od začetka sezone sem v zelo dobri formi. Zmagi na dirki Tirreno–Adriatico so sledile zahtevne višinske priprave, na katerih smo zelo dobro delali. Nič nisem zaskrbljen, le veselim se začetka, ker vem, da smo vsi dobro pripravljeni, jaz in drugi člani našega moštva,« je Roglič optimistično odgovoril na pesimistično vprašanje, ki je zadnje dni sicer precej pogosto v kolesarskih krogih. Ali ni prezgodaj predober (zmagal je na vseh treh etapnih dirkah, na katerih je nastopil letos)?
 

Uvodni kronometer zanj že velik izziv


Koliko mu je ostalo rezerve, ve le sam, njegov obraz, tako kot pri vrhunskih igralcih pokra, ne izdaja, kakšne karte ima v rokah. Jih bo pa kaj kmalu razkril, ko bo sedel na kolo. »Na dirkah se ne skrivam, če mi gre dobro, grem na zmago. Tako je bilo tudi na dirki po Romandiji. Na Giru bo že prvi kronometer velik izziv. Sicer mi je celotna trasa zelo všeč s tremi vožnjami na čas. Ne bi pa izpostavil odločilnega dne, povsem osredotočeni bomo morali biti od začetka do konca,« je razpredal Zasavec, za katerega je nova vsa medijska pozornost okoli njega.

»Res je zame tu vse drugače, kot je bilo leta 2016 na mojem prvem Giru. Veliko stvari se je zgodilo vmes in menim, da se bom dobro spoprijel z novimi pritiski. To so zame sladke skrbi, to je del igre, če se boriš za vrh,« je samozavesten Roglič, ki bo poskušal vsem navijačem ustreči z vrhunskim rezultatom, ne bo pa mogel vsem ustreči s svojo pozornostjo.

Te si je zaželel marsikateri slovenski kolesarski rekreativec, ki ga je med treningom srečal na domačih cestah. »Ljudje me prepoznajo, pozdravljajo, tudi zato se najzahtevnejšega dela priprav vedno lotim v tujini. Če imam v Sloveniji kakšen lažji trening, si včasih tudi vzamem čas za kakšnega kolesarja, ki si želi podpis ali fotografijo z mano, ko je trening težji, pa se ne morem zmeniti zanje. Upam, da razumejo in mi ne zamerijo, cesta je moja pisarna, v službi pa ni časa za druženje, če želiš vrhunski rezultat,« je še dejal Roglič, ki ga jutri na 8,2 km dolgi trasi po Bologni čaka tudi številna podpora slovenskih navijačev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije