KOLESAR LETA

Slavje pri galskih petelinih vsakič povzroči kurjo polt

Primož Roglič še enkrat podoživel vrhunsko kolesarsko leto. Za naslednje leto še ni odločitve, ali bo znova vozil na Giru.
Fotografija: Primož Roglič je še tretjič zapored slovenski kolesar leta. Foto: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Primož Roglič je še tretjič zapored slovenski kolesar leta. Foto: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Dvanajsti kolesar na svetovni lestvici mednarodne zveze ni Španec ali Belgijec, temveč kar nekdanji smučarski skakalec. Primož Roglič sicer prizna, da je komaj čakal, da se naporna sezona konča. »Dopust je bil zelo dobrodošel, nato je mnogo lažje začeti priprave na novo sezono,« pravi, je pa prišel na razglasitev Kolesarske zveze Slovenije, kjer je že tretjič zapored prejel nagrado za kolesarja leta.

Zasavec je letos zmagal na enotedenskih dirkah po Baskiji, Romandiji in Sloveniji, dobil tretjo etapo dirke med Tirenskim in Jadranskim morjem, smetana na vsem pa je zmaga v 19. etapi Tour de Francea in skupno četrto mesto na francoski pentlji. »Z zmagami na enotedenskih dirkah sem izpolnil cilj, ki sem ga imel. Zato je bil nastop na Touru zame mnogo bolj sproščen. Na koncu koncev mi je tudi francoska dirka zelo dobro uspela. Ko gledam posnetke, vsakič dobim kurjo polt. Stvari vidim iz drugačnega zornega kota, ko si tam in se vse to dogaja, vsega ne podoživiš. Namreč, kaj sploh postoriš in to, da si bil dober, da je to bila res neka lepa stvar. Vedno so tudi manj uspešne zadeve, ki ti pozneje rojijo po glavi, a se iz njih naučiš kaj novega. Potrebne stvari za prihodnost, da se izboljšaš,« je Primož Roglič pragmatično ocenil storjeno na kolesu v letošnjem letu. »Pred sezono sem si želel dobiti vsaj eno enotedensko dirko. Že Tirreno, tam je bilo kar nekaj smole. V Baskijo sem šel odločen zmagati, dati vse od sebe. Zato sem na dirko po Romandiji prišel lagodnejši, ker sem neki cilj že izpolnil. Bil sem tudi mnogo bolj samozavesten, saj sem dobil potrdilo, da lahko na teh dirkah zmagam,« je navrgel 29-letnik z osebnim rekordom 183 m, seveda v smučarskih poletih.

Oklepno vozilo

Bo poletel tudi na enodnevnih kolesarskih dirkah, kjer ima še veliko prostora za napredovanje? Denimo, ker mu je hribovita Baskija za kolesarjenje pisana na kožo, bi lahko kaj vrhunskega postoril na enodnevni klasiki San Sebastiana? »Zagotovo, tam sem si dober rezultat obetal že letos, a sem bil soudeležen v padcu. Predvsem v kolesarstvu vedno potrebuješ kanček sreče, po drugi strani pa če si dober, se ti to ob trudu prej ali slej povrne. Želim biti čim bolj kompleten kolesar, zagotovo potrebujem še veliko enodnevnih dirk, da pridobim izkušnje,« poudari Rogla.

V njegovi nizozemski ekipi LottoNL-Jumbo pa bo v novi sezoni kolesaril tudi Nemec Tony Martin, štirikratni svetovni prvak v kronometru, kar je seveda Rogliču, sam je seveda nekdanji podprvak sveta v vožnji na čas, in sotekmovalcem veter v hrbet za ekipno kronometrsko preizkušnjo na Touru. »Martin je zelo dober tekmovalec, upam, da ga bomo znali izrabiti,« željno pričakuje 33-letnika z vzdevkom Oklepno vozilo. Sicer pa bo slovenski kolesarski as program dirk za leto 2019 z ekipo okvirno določil v naslednjem mesecu, januarja bi moralo biti vse jasno. »Trasi Gira d'Italia in Toura sta zanimivi, pri meni ni nobene ovire, vseeno mi je, kaj bom vozil prihodnje leto.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije