NOGOMET

Slovenci na vrhuncu prav pred Portugalsko

V Wuppertalu spremljamo priprave nogometašev na nov zgodovinski večer. Hrvaški strokovnjak Luka Brkljača odgovoren za telesno pripravo Slovencev.
Fotografija: Luka Brkljača je v reprezentanci odgovoren za telesno pripravo nogometašev. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Luka Brkljača je v reprezentanci odgovoren za telesno pripravo nogometašev. FOTO: Leon Vidic

Slovenski nogometaši so pripravljeni na presenečenje tudi v ponedeljkovi (21) tekmi osmine finala s Portugalsko. To je sporočilo prvega pravega skupnega treninga po zahtevni tekmi z Anglijo. V vadbenem središču reprezentance v Wuppertalu veje optimistično vzdušje, Slovenci naj bi namreč prav v tem času ujeli vrhunec forme in telesne pripravljenosti, kar je gotovo dober obet pred novim spektakularnim večerom v Frankfurtu.

Frankfurt je bančno-finančno središče celinske Evrope, toda v ponedeljek bo vendarle v ospredju nogomet. Pomerili se bosta marčevski znanki iz Stožic – Slovenija in Portugalska. Nekaj dni pred tekmo je preuranjeno govoriti o taktiki, tako slovenski selektor Matjaž Kek kot njegov portugalski kolega Roberto Martinez bosta poskušala v dveh preostalih treningih maksimalno strniti vrste in pripraviti predvsem svoje adute, četudi v kontekstu prilagajanja na značilnosti tekmeca.

Kdo namesto Janže?

Adam Gnezda Čerin je med vsemi Slovenci pretekel največ. FOTO: Leon Vidic
Adam Gnezda Čerin je med vsemi Slovenci pretekel največ. FOTO: Leon Vidic
Veliko novosti tako ali tako ne more biti, udarni enajsterici sta namreč znani, lahko doživita le manjše popravke. Portugalci bodo stavili na imena, ki so jim v tekmah s Češko in Turčijo priigrala osmino finala eura, poskušali bodo pozabiti na blamažo z Gruzijo, ki jo je moral spremljati na igrišču tudi veliki Cristiano Ronaldo. Lahko pričakujemo model igre 4-3-3 in naslednje igralce: Diogo Costa; João Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Nuno Mendes; Vitinha, Bruno Fernandes, Bernardo Silva; Rafael Leão, Ronaldo, João Felix. Podobno velja za Slovenijo. Resni strokovnjaki ne menjajo zmagovite konjenice, četudi bo vendarle prišlo do spremembe: Erik Janža je kaznovan, bomo videli, ali bo vskočil na njegov položaj levi bočni nogometaš Jure Balkovec ali celo štoper David Brekalo.

V ponedeljek zvečer bosta pomembnejši psihološka in telesna priprava na tekmo. S prvo ne bo težave, saj domuje v glavah, druge ni mogoče drastično izboljšati čez noč, levji delež posla je bilo treba opraviti v preteklih tednih. Po tem merilu se Slovencem očitno piše dobro.

Vratarja Jana Oblaka (desno) čaka v ponedeljek veliko dela. FOTO: Leon Vidic
Vratarja Jana Oblaka (desno) čaka v ponedeljek veliko dela. FOTO: Leon Vidic
»Nahajamo se na vrhuncu telesne pripravljenosti, fantje so maksimalno nared za intenzivno in zahtevno naslednjo tekmo in, če bo dal bog, še za eno, ki bo sledila. Prepričan sem, da lahko odgovorijo na vse tovrstne zahteve,« nam je zatrdil Luka Brkljača, član slovenskega strokovnega štaba, odgovoren za telesno oziroma kondicijsko pripravo. Kek mu zaupa že dobrih deset let, bil je del šampionske ekipe Rijeke, ki je prekinila prevlado zagrebškega Dinama, podobne naloge ima tudi v izbrani vrsti Slovenije. Razkril je zanimiv podatek.

»Zakaj smo lahko samozavestni? Številke govorijo zase. Pretekli smo več od Dancev, Srbov in Angležev, ob tem nimamo nikakršnih težav s poškodbami, logično, da sem zelo zadovoljen,« je zatrdil Brkljača in zatrdil, da Slovenija še nikdar ni imela na Hrvaškem toliko navijačev kot zdaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije