KAJAK

Slovenci po žlahtno slavo v novo trojansko vojno

Konec tedna bo v Pragi evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Peter Kauzer, Benjamin Savšek in druščina si tam želijo nove kolajne.
Fotografija: Peter Kauzer se želi na Vltavi žlahtno izviti iz pasti brzic. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Peter Kauzer se želi na Vltavi žlahtno izviti iz pasti brzic. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Lani se je v Tacnu krotilo savske brzice, na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah je Slovenija osvojila zlato lovoriko v ekipni tekmi kajakašic, kanuisti pa so si v ekipni tekmi priveslali srebro. Letos bo prvenstvo stare celine v Pragi, v kajakaškem središču Troja na reki Vltavi bomo od petka do nedelje videli, kdo bo trojanski konj, ki bo ukanil tekmece. Slovenska dvanajsterica udeležencev se je sicer že odpravila v češko metropolo, v Troji, pa ne v starogrški mestni državi v Mali Aziji, vadijo Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen, vsi so kajakaši, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič, dekleta za disciplino kajak Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak ter kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Nina Bizjak. Vsi merijo najvišje, nekateri seveda želijo poseči po novih kovinah žlahtnega sijaja.

Obtežen bi bil kot tanker

Če bi v Kauzerjev čoln naložili vsa odličja z velikih tekmovanj, bi bil njegov kajak videti obtežen kot tanker. Olimpijski podprvak iz Ria de Janeira je bil, da omenimo le zadnjo, lansko sezono, dvakrat bronast na svetovnem prvenstvu v prekrasnem francoskem mestu Pau pod Pireneji. Tretji je bil v posamični in ekipni konkurenci. »Ne vem, kdaj sem nazadnje na izbirnih tekmah za sestavo reprezentance vseh osem voženj odveslal brez dotika vratc, tudi drugače nisem storil kakšne večje napake. Vse štiri izbirne tekme sem brez večjih težav tudi dobil. V čolnu se dobro počutim, prav sem se tudi odločil, da sem za toliko časa šel na priprave v Avstralijo. Na sezono sem se pripravil umirjeno, na praški progi pa sem bil vedno hiter. A delal sem napake, ali so to bile kazenske sekunde zaradi dotikov vratc ali pa sem jih zgrešil. Komaj že čakam evropsko prvenstvo, vem, da bo tam zelo dobro vzdušje, saj Čehi znajo pripraviti pravšnje tekmovanje. Rezultatsko bomo poskušali gostiteljem onemogočiti, da bi zaradi njihovih uspehov evropsko prvenstvo bilo videti, kot da je to njihovo državno,« hoče domačo zabavo pokvariti Hrastničan.
 

Bo potunkal Tunko?

Čehi so lani v Tacnu v kajaku osvojili posamični bron in ekipno zlato, na svetovnem prvenstvu v Pauju pa sta se pred bronastega Kauzerja na položaja ena in dva vrinila Ondřej Tunka in Vít Přindiš. V ekipni tekmi sta ta Čeha skupaj z Jiříjem Prskavcem priveslala še do zlata. Dodati pa je tudi treba, da je seveda Troja proga, ki jo gostitelji zelo dobro poznajo, saj tam vsakodnevno vadijo. »Spremenil sem sicer nekaj opreme. Model čolna je enak, kot je bil, zamenjal pa sem proizvajalca za veslanje, nisem več pri Sandilanu, temveč pri angleškem Peak UK. Moj zgornji komplet ima zdaj integriran reševalni jopič, s čimer sem pridobil po tri centimetre spredaj in zadaj, tako da bom lahko malce bolj krajšal linije med vratci, imel več prostora. Vsak centimeter in milimeter se namreč poznata. Sploh na takšni progi, kot je v Pragi, kjer moraš precej sekati linije, iti na glavo. Ob tem se počutiš samozavestnejšega in bolj suverenega. Lani sem v Pragi dobil pribitek 50 kazenskih sekund, eni so dejali, da je bila napaka, drugi ne, imel pa sem najhitrejši čas. Najprej se je sicer treba osredotočiti na evropsko prvenstvo, res pa je, da je glavni cilj sezone svetovno prvenstvo v Riu de Janeiru in v bistvu komaj čakam, da se vrnem na kraj zločina,« je že kot detektiv govoril naš kajakaški as. Kraj zločina je seveda mišljeno v karikiranem pomenu, saj se je Peter Kauzer na olimpijski progi leta 2016 okitil s srebrnim odličjem.

Prek svojega nadzora

Benjamin Savšek je seveda lanski svetovni prvak, tudi on pa ima takšno zalogo žlahtnih odličij, kot da bi jih vsak dan v domačem Tacnu spiral iz savske struge. »Na izbirnih tekmah sem tekmoval v redu, zadovoljen sem bil s svojimi nastopi. Evropsko prvenstvo bo prvi kazalnik stanja na mednarodni ravni, osredotočil se bom na svoj nastop in poskušal iz sebe potegniti maksimum,« je navrgel Savšek, ki je na lanskem prvenstvu stare celine v Sloveniji po pravi drami, tudi sodniški, končal na nehvaležnem četrtem mestu. »Kot kaže, sem rezultatsko ujel val uspehov, upam, da se bo nadaljeval. Proga v Pragi mi ustreza, tam sem bil vedno hiter in z nje imam tudi veliko uspehov. A v finalu se gre vedno na nož in je treba včasih iti tudi prek svojega nadzora,« je Beni zvenel že kar malce anarhistično. »Letos sem že vadila v Pragi, tam sem bila dvakrat po štiri dni. Proga je super, počutim se dobro. Tudi sodelovanje z novim trenerjem Borutom Javornikom je odlično, je najboljši trener, kar bi ga lahko dobila. Tudi počutim se dosti bolj sproščeno, Borut mi je dal dodatno dimenzijo,« pa je piko na i udarila z Evo Terčelj in Ajdo Novak evropska ekipna prvakinja v kajaku iz Tacna Urša Kragelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije