TOUR DE FRANCE

Šok za Pogačarja, ki je za las obdržal rumeno majico

10. etapo je zaznamovala prekinitev zaradi protesta.
Fotografija: Tadej Pogačar je ostal brez dveh pomočnikov. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je ostal brez dveh pomočnikov. FOTO: Christian Hartmann, Reuters

Danec Magnus Cort je iz ubežne skupine dobil deseto etapo kolesarske dirke po Franciji. Zaradi številnih težav z okužbami z novim koronavirusom se je zdelo, da bodo v ekipi UAE Team Emirates predali rumeno majico, a je bila prednost Nemca Lennarda Kämne v cilju premajhna, da bi slekel Tadeja Pogačarja, ki ostaja vodilni na dirki po Franciji.

Pogačar je v poklicni karieri majico vodilnega na katerikoli preizkušnji, na kateri je bil v najboljšem položaju, predal le enkrat. To se je zgodilo na dirki po Valencii leta 2020, ko jo je za en dan prevzel Avstralec Jack Haig. Nekoliko presenetljivo pa jo je dvakratni zaporedni zmagovalec Toura obdržal tudi po današnji etapi. V njej je v zadnjih nekaj 100 metrih do zadnjega čakal, ali bo kdo od tekmecev začel sprintati, nato pa je po poskusu Španca Enrica Masa sprintal tudi sam, bil daleč najmočnejši, a tokrat ni uspel pridobiti kakšne sekunde.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi ima zdaj v skupnem seštevku 11 sekund naskoka pred Kämno (Bora-Hansgrohe). Tretji je Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki za Pogačarjem še naprej zaostaja 39 sekund. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zdrsnil na 13. mesto, a je tudi danes v cilj pripeljal v skupini favoritov. Za rojakom skupno še naprej zaostaja 2:52 minute.

Izjemni Tour za Corta

Etapa je pripadla Cortu (EF Education-EasyPost), ki je slavil 23. zmago v karieri, od tega drugo na dirki po Franciji in skupno osmo na tritedenskih dirkah. Na zadnjem dolgem vzponu do letališča nad Megevom je v fotofinišu ugnal drugega Avstralca Nicka Schultza (BikeExchange-Jayco). Tretji je bil Španec Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious). Cort je sicer v preteklih dneh navduševal z osvajanjem točk na gorskih ciljih in nosil tudi pikčasto majico.

V sredo bo na sporedu ena težjih etap na letošnjem Touru. Kolesarje čaka 151,7 km dolga trasa od Albertvilla do vrha zahtevnega prelaza Granon nad Serre Chevalierem.

Šok v ekipi UAE

Potem ko so si ekipe na včerajšnjih testiranjih na koronavirus oddahnile, da ni bilo novih pozitivnih, pa je danes v ekipi UAE Emirates znova udarila vest o okužbi. Po Vegardu Stakeju Laengenu je moral Tour zapustiti še George Bennett. Ekipa je ob tem močno zaskrbljena tudi, ker je bil pozitiven tudi najpomembnejši Pogačarjev pomočnik na zahtevnih klancih Rafal Majka, ki pa zaenkrat lahko ostaja na dirki zaradi nizke virusne obremenitve.

Kot so prek twitterja zapisali pri Pogačarjevi ekipi, je bil Bennett pozitiven na antigenskem testiranju, ki ga je celotna ekipa opravila v ponedeljek, nato je test PCR potrdil okužbo.

Skupno je to peta okužba na letošnji francoski pentlji. Na testu je bil pozitiven tudi Luke Durbridge, moštveni kolega Luke Mezgeca pri ekipi BikeExchange-Jayc, zato ni začel današnje 10. etape.

Doslej sta se z dirke zaradi okužbe poslovila še Geoffrey Bouchard in Guillaume Martin. Prejšnjo, 9. etapo je sicer dobil pred dirko po Franciji na koronavirus pozitivni Bob Jungels ...

Karavano ustavili sredi etape

Današnjo etapo so sicer 36 kilometrov pred ciljem prekinili, saj so traso zaprli protestniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije