POLFINALE

Tekma rdečih vragov kot državni praznik

Belgijska nacionalna zavest je oživela ob tekmah nogometne reprezentance na SP.
Fotografija: Flamci in Valonci so ob tekmah rdečih vragov združeni v Belgijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Flamci in Valonci so ob tekmah rdečih vragov združeni v Belgijo. FOTO: Reuters

BRUSELJ – Nogometne tekme državne reprezentance znova prebidijo belgijsko nacionalno zavest. Dve glavni regiji, Flandrija in Valonija, namreč nimata veliko skupnega, kar vseskozi sproža ugibanja o razpadu države. A čas nogometnega prvenstva je redka priložnost, ko se pokaže 'belgijskost'. 
Pred zgodovinsko tekmo, ki je priložnost za sploh prvo uvrstitev v finale svetovnega prvenstva, je vsa Belgija na nogah v podporo svojim nogometašem. »To je naš dan slave,« napoveduje belgijski časnik La Derniere Heure.

Belgijci so se odeli v barve zastave, se opremili z lasuljami v teh barvah ter vražjimi vilami in rogovi v podporo rdečim vragom, kot se imenujejo belgijski nogometaši. Tudi v Belgiji so zaradi tekme danes predčasno zaprli trgovine, da bodo lahko zaposleni pravočasno prišli na tekmo. To je prva takšna odločitev v 150 letih obstoja Belgije.

Kralj Philippe in kraljica Mathilde si bosta sicer poleg francoskega predsednika Emmanuela Macrona ogledala tekmo v Sankt Peterburgu.

Belgijski Le Soir ocenjuje, da rdeči vragi še nikdar niso bili tako vražji in stavi na peklensko trojico: Kevin De Bruyne, Eden Hazard in Romelu Lukaku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije