KOŠARKA

Tudi brez Dončića odločeni, da vzamejo mero Špancem

V nedeljo se bo končal prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Kitajskem.
Fotografija: Na treningu v Stožicah Foto: kzs.si
Odpri galerijo
Na treningu v Stožicah Foto: kzs.si

LJUBLJANA – Poroka, odpovedi, sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju, treningi. Tako nekako so bili videti zadnji delovni dnevi naše košarkarske reprezentance, ki jo jutri in v nedeljo v Areni Stožice čakata sklepni dejanji prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Kitajskem, ki bo čez eno leto. Slovenija dve tekmi pred koncem prvega dela kvalifikacij zaseda 2. mesto (šest točk), vodijo Španci (osem točk), sledita Črna gora (5) in Belorusija (5). Obe tekmi prihajata v zahtevnem obdobju za košarkarje, večina je že en mesec na dopustu, zato so morali v zadnjih desetih dneh zagnati svoje kolesje.


Košarkarska zveza Slovenije je organizirala posebne treninge, nekateri igralci so, da bi bili nared na jutrišnjo in nedeljsko tekmo, trenirali celo skrivaj, saj so jim pogodbe s klubi to strogo prepovedovale. Vse to je dokaz, da patriotizma v naši vrsti ne manjka. Tudi profesionalnost ni bila sporna. Da so lahko izjemni profesionalci, tudi če v ekipi vladajo vojaške razmere, pa jih je naučil nekdanji selektor Igor Kokoškov.
Na treningu v Stožicah Foto: kzs.si
Na treningu v Stožicah Foto: kzs.si

Njegov naslednik Radovan Trifunović je z ekipo pred zahtevno nalogo. Višja sila mu je ekipo zdesetkala. Goran Dragić je ostal neomajen in načelen: svoje je v dresu Slovenije odigral. Anthony Randolph je utrujen in poškodovan, verjetno tudi nemotiviran po slabi sezoni, za nameček je Dallas prižgal rdečo luč za Luko Dončića, njegovi zastopniki, združeni v agenciji BDA, pa tudi niso imeli nič proti, Luka bo še prinašal milijone od provizij. Nova poškodba kolena je ustavila tudi Zorana Dragića.
 

Kaj ima Slovenija na voljo?


Zagotovo bo vodilno ime Slovenije v teh dneh precej molčeči Klemen Prepelič, ki se bo poskušal še enkrat potrditi v tekmi proti Španiji. Lani ji je v prvem delu kvalifikacij nasul 27 točk, letos ne želi zaostajati. S tem pa verjetno Bistričan želi v svojem slogu napovedati skorajšnji podpis pogodbe z Real Madridom. V primerjavi s prvo tekmo bo nujno popraviti skok: Španci so ga dobili s kar 39:29! Iz drugih priložnosti so Španci dosegli 13 točk, Slovenija le štiri.
Luka Dončić je takole pozdravil selektorja Rada Trifunovića. Foto: kzs.si
Luka Dončić je takole pozdravil selektorja Rada Trifunovića. Foto: kzs.si

Na prvi tekmi je blestela španska klop, rezervisti so prispevali 44 točk, slovenski le pičlih sedem. Več in boljše se pričakuje tudi od organizatorjev igre, ki so leto starejši in izkušenejši. Tu je bistven podatek, da se po evrobasketu v ekipo vrača Aleksej Nikolič, ki bo tekmo verjetno začel na položaju organizatorja igre. Zagotovo bo svoje delo na ustrezni ravni opravil kapetan Gašper Vidmar, več kot lani je sposoben pokazati Žiga Dimec. Zagotovo je Trifunović mirnejši, ker ima v ekipi Vlatka Čančarja in Jako Blažiča, ki sta se domov vrnila po izvrstni sezoni v Španiji.

»Pred nami sta pomembni tekmi in verjamem, da se bomo dobro pripravili. Veseli smo, da bomo znova zaigrali pred domačo publiko v Stožicah. Verjamem, da lahko navijači tudi tokrat pripravijo fenomenalno vzdušje, ki nam bo dalo še dodaten zagon v boju proti Špancem in Črnogorcem,« se Blažič nadeja dobre podpore na dveh domačih tekmah. Španci prihajajo v Ljubljano danes, trenirali pa bodo le jutri, ko bodo preizkusili mehkobo košev v stoženski dvorani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije