OLIMPIJSKA ZASTAVA ŽE V LOS ANGELESU

Največ ženitvenih ponudb v zgodovini olimpijskih iger

Na olimpijskih igrah v Parizu je v 32 športnih disciplinah tekmovalo skoraj 11.000 športnikov, med njimi 90 iz Slovenije.
Fotografija: Tom Cruise v akciji FOTO: Fabrizio Bensch Afp
Odpri galerijo
Tom Cruise v akciji FOTO: Fabrizio Bensch Afp

V pariškem mestnem parku Tuilerije, kjer je zadnja dva tedna gorel olimpijski ogenj, se je zaključila zaključna slovesnost na 33. poletnih olimpijskih igrah. Olimpijski ogenj je prevzel francoski plavalec Leon Marchand, ki je preteklih dneh osvojil pet olimpijskih medalj, ter ga odnesel na osrednje prizorišče, stadion Stade de France.

Zaključna slovesnost z več sto nastopajočimi je po napovedih trajala nekaj več kot dve uri, njen vrhunec pa je bil vkorakanje športnikov na prizorišče, da bi se še enkrat poslovili od navijačev. Slovensko zastavo sta nosila golfistka Pia Babnik in kajtar Toni Vodišek.

Zaključna slovesnost s prihodom športnikov FOTO: Miguel Medina Afp
Zaključna slovesnost s prihodom športnikov FOTO: Miguel Medina Afp

Po zaključku slovesnosti je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach razglasil, da so tretje poletne olimpijske igre v Franciji po letih 1900 in 1904 končane. Nato je olimpijski ogenj, ki sta ga 26. julija prižgala nekdanja atletinja Marie-Jose Perec in judoist Teddy Riner, ugasnil.

Ob tej priložnosti je Pariz predal olimpijski ogenj Los Angelesu, kjer bodo leta 2028 potekale naslednje poletne olimpijske igre. Županja kalifornijske metropole Karen Bass je pred dnevi v Parizu dejala, da nameravajo igre organizirati brez avtomobilov, kar pomeni, da bodo vsa prizorišča dosegljiva samo z javnim prevozom.

Na olimpijskih igrah v Parizu je v 32 športnih disciplinah tekmovalo skoraj 11.000 športnikov, med njimi 90 iz Slovenije.

Za razliko

Za razliko od otvoritvene, ki so jo pripravili na reki Seni in mostovih nad njo, je zaključna slovesnost potekala na stadionu Stade de France v pariškem predmestju Saint-Denis.

Zvezda večera je bil Hollywoodskih igralec akcijskih filmov Tom Cruise, ki je v slogu filma Misija nemogoče izvedel podvig na pročelju stadiona, že pred časom pa naj bi tudi posnel prizor v bližini znamenitega napisa Hollywood v Los Angelesu.

Med nastopajočimi sta bili tudi francoski glasbeni skupini Air in Phoenix, izmed ameriških gostov pa pevka Billie Eilish in skupina Red Hot Chilli Peppers. Ni manjkal niti raper Snoop Dogg, ki je bil v Parizu že vse od začetka iger, bil pa je tudi med nosilci olimpijskega ognja. Vse tri smo videli v mešanici vnaprej posnetih nastopov in nastopov v živo.

Pred koncem so spustili olimpijsko zastavo ter ob zastavi gostiteljice Francije dvignili zastavo prihodnje gostiteljice iger ZDA. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije