DIVJE VODE

Vsak dež potunka ostareli Tacen

Konec tedna kajakaši v Ljubljani na svetovnem pokalu v slalomu. Peter Kauzer in Benjamin Savšek bosta merila najvišje.
Fotografija: Evropski prvak Peter Kauzer želi v Tacnu potrditi odlično letošnjo formo. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Evropski prvak Peter Kauzer želi v Tacnu potrditi odlično letošnjo formo. FOTO: Nina Jelenc/KZS

LJUBLJANA – Najlepše mesto na svetu? No, Ljubljana ima športna objekta v Stožicah, a nima pravega pokritega 50-metrskega bazena. Nedavno deževje pa je spet razkrilo še eno šibko prestolnično točko – kajakaško progo v Tacnu, ki tekmovanja gosti že 80 let. »Proga v Tacnu je v naravni strugi reke, je napol umetna. Ves čas v Tacnu krpamo, a brez sodobnega športnega objekta se velikih tekmovanj ne da organizirati. Vsak dež napolni strugo reke Save in vode je preveč,« poudari Jakob Marušič, vodja tekmovanja svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo konec tedna v Tacnu.

»S sto kubičnih metrov (en kubični meter je enak 1000 litrov, op. p.) bo voda v soboto padla na 40, zaradi napovedanega sobotnega dežja pa bo spet narasla na skoraj sto kubikov. Tudi mednarodna zveza se vse bolj izogiba tekem, kjer je vodostaj odvisen le od narave,« je še dodal Marušič. Direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc je navrgel, da je denimo že narejen načrt za izgradnjo moderne proge ob hidroelektrarni Brežice, a se zatika pri financiranju. Omenja se tudi Hrastnik, šele nato pa možnost, da bo sodobna proga v Ljubljani blizu Ježice. Jelenc je v preteklosti že poudarjal, da tacenska proga nima statusa športnega objekta, da obstaja problem legalizacije. Dokler to ni urejeno na državni ravni, KZS ne more niti kandidirati za sistemska sredstva za izgradnjo ali prenovo športnih objektov. Prav tako naj bi bila nemočna Mestna občina Ljubljana. Kajakaška zveza ima za zdaj le vodno pravico.

Tacenska bo četrta od petih tekem letošnjega slalomskega svetovnega pokala, kar nekaj Slovencev in Slovenk pa je v svojih disciplinah tik za stopničkami skupne razvrstitve. A pomembneje je to, da je denimo kajakaš Peter Kauzer letos v Pragi postal evropski prvak, konec septembra pa ga v Riu de Janeiru ob svetovnem prvenstvu čaka vrnitev na kraj zločina; spomnimo, pred dvema letoma si je na olimpijskih igrah priveslal srebro. Hrastničan je bil na lanskem SP v Pauju posamično bronast, se je pa tam z naslovom svetovnega prvaka okinčal kanuist Benjamin Savšek. Zato bo Tacen dobrodošel za pregled trenutne pripravljenosti pred mundialom. »Želje so v skladu s sezono, kot je že bila do zdaj. Uživam v čolnu, in če uživam, potem tudi rezultat ne izostane,« je menila hrastniška raketa Peter Kauzer. »V letošnji sezoni od začetka ni šlo po načrtih. Zato upam, da se bom v Tacnu po uvrstitvi izstrelil malce višje. Poskušal bom izkoristiti prednost domače proge, vsekakor pa ne bo lahko,« je pojasnil Benjamin Savšek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije