ALPSKO SMUČANJE

Žan hiter, želi pa si še več

Na smučarski premieri zmagi na Norveško in v Italijo. Žan Kranjec, tokrat 6., bo očitno spet napadal stopničke.
Fotografija: Žan Kranjec ostaja udarni adut slovenskega alpskega smučanja. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec ostaja udarni adut slovenskega alpskega smučanja. FOTO: Matej Družnik

Norveški tabor je nasmejano zapuščal prizorišče uvodne postaje sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, nasmeha ni skrivala niti zmagovalka prvega ženskega veleslaloma Federica Brignone, občutki o premieri iz slovenskega zornega kota pa so bili mešani. Žan Kranjec je s 6. mestom potrdil, da še naprej sodi med kandidate za stopničke, na katerih je bil sicer v Söldnu že trikrat, slovenska ženska zasedba pa si želi več od 21. mesta Ane Bucik Jogan in obenem le ene nastopajoče v finalu.

Tako sta bila junaka Söldna 2024 neuničljiva Italijanka Federica Brignone in Norvežan Alexander Steen Olsen. Na hitri strmini je bil izjemen, pred njim je bil denimo na progi Hrvat Filip Zubčić, drugouvrščeni po prvem nastopu, pa pritiska in izjemnega dirkanja ni zdržal – pri enem od zavojev ga je odneslo predaleč od vrat, sledil je padec in zdrs v zaščitno mrežo. To pa tudi ni bil dan prvega favorita Marca Odermatta, zanj je bilo konec tekme z odstopom že na prvi progi.

Norveško slavje je bilo popolno, saj sta bila na stopničkah za najboljše tri še Olsnova rojaka Henrik Kristoffersen, po številnih napovedih eden udarnih favoritov sezone, ter Atle Lie McGrath. Zanimivo, tudi četrti je bil Norvežan, in sicer Lucas Pinheiro Braathen, ki pa zdaj – po enoletni odsotnosti s smučišč – nastopa za Brazilijo, domovino svoje mame.

Žan Kranjec? Na ledeniku Rettenbach smo ga že večkrat videli v hitrejši in kakovostnejši predstavi, ta včerajšnja je bila spodobna, toda le premalo konkurenčna prav za vrh. V analizi po tekmi je poudaril, da je bržkone največ časa zapravil v prvih metrih, ko ni našel tiste zmagovite hitrosti za strmino. »S strmino nisem opravil, kot znam. Menim, da to lahko izboljšam,« je poudaril 32-letnik, njegov novi trener Miha Verdnik pa je po premieri ponudil optimističen pogled: »Rezultat potrjuje, da smo dobro delali čez poletje. Videli smo nekaj zavojev, ki nam ponujajo tudi samozavest in dodatno potrditev, da gremo lahko naprej po korakih, ki smo si jih začrtali. Žan potrebuje zgolj še malo sproščenosti.«

V slovenski ženski vrsti je bilo razumljivo manj zadovoljstva, saj posebej odmevnega nastopa ni bilo. Bucik Joganova je sicer v drugo izboljšala vtis s prve proge (s 27. na 21. mesto), Neja Dvornik si kot 31. ni uresničila želje, da bi se prvič doslej v Söldnu uvrstila v finale, sanje Andreje Slokar (44.) je na uvodu v sezono odnesla napaka v zgornjem delu.

Italijanka Brignone pa se je veselila 28. zmage med svetovno smučarsko elito in ugnala tudi udarno favoritinjo Mikaelo Shiffrin. Ta je bila po prvem nastopu vodilna, v drugo pa je – za njo prav nenavadno – zdrsnila na 5. mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije