SKOKI

Že Innauer napovedal Timijev vzpon na vrh

Zajc z okrepljeno samozavestjo iz Sapora na polete v Oberstdorf. Po uspešnem vikendu lažje diha tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj.
Fotografija: Timi Zajc je že vstopil v prihodnost. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Timi Zajc je že vstopil v prihodnost. FOTO: Miha Šimnovec

LJUBLJANA – Na trenutke je Timi Zajc deloval že precej neučakano, potem ko se mu je tako zelo želena uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu že nekajkrat izmuznila iz rok oziroma nog. Čeprav je znotraj njega verjetno marsikdaj vrelo, je navzven – če odmislimo zaplet z zadrgo in posledični spodrsljaj v Bischofshofnu – ohranjal mirno kri. Globoko v sebi je očitno slutil, da bo prej ali slej dočakal svoj dan.
Timi Zajc je že vstopil v prihodnost. FOTO: Miha Šimnovec
Timi Zajc je že vstopil v prihodnost. FOTO: Miha Šimnovec

Z dobrimi uvrstitvami je krepil samozavest in si dokazoval, da se lahko že bolj ali manj enakovredno kosa z največjimi zvezdniki smučarskih skokov. Kljub rosnim 18 letom je nadarjeni orel iz Hramš pri Dobrni, kjer so mu – mimogrede – včeraj pripravili prisrčen sprejem, neumorno vlekel slovenski voz in v Saporu poletel tik pod vrh. Na veliki olimpijski napravi Okurajama je moral namreč Timi v nedeljo premoč priznati zgolj avstrijskemu šampionu Stefanu Kraftu, ki je, kot kaže, ujel podoben zmagoviti val, kakršnega je pred njim jezdil Rjoju Kobajaši. Zajc je vzhajajočega zvezdnika iz Japonske, ki se je moral sprijazniti s tretjim mestom, predvčerajšnjim premagal prvič v sezoni.

Resda Kobajaši ne skače več tako, kot je, denimo, še na novoletni turneji, med katero se je zdelo, da prihaja z drugega planeta, pa vendarle ... Azijski as še vedno prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi in je na najboljši poti k osvojitvi velikega kristalnega globusa, zato ima takšen skalp – kot tudi od drugih zvenečih imen s Poljakom Kamilom Stochom na čelu – zagotovo posebno težo.
 

Konec tedna prvič na letalnico


Vse to bo Timiju, ki se je v točkovanju povzpel na deveto mesto, najverjetneje še dodatno razprlo krila pred prvimi poleti, v katerih bo konec tedna v Oberstdorfu prestal težko pričakovani ognjeni krst. Zaradi vrhunske forme, okrepljene samozavesti in dobrih občutkov iz Sapora bo zdaj tudi na letalnici Heinija Klopferja zagotovo meril daleč. Da ima mladi član SSK Ljubno BTC, ki je že kot otrok odstopal med vrstniki, v sebi nekaj več, so hitro prepoznali tudi tuji strokovnjaki in spremljevalci skokov.


Med novoletno turnejo je, denimo, padel v oko nekdanjemu izvrstnemu avstrijskemu skakalcu Toniju Innauerju, med drugim občasnemu strokovnemu komentatorju na nemški televizijski postaji ZDF. »Timi je zelo dober skakalec z odlično tehniko. Vsekakor je eden tistih redkih vročih kandidatov, ki bi lahko redno posegali po najvišjih mestih,« je že pred tedni napovedal 60-letni Avstrijec, ki se lahko pohvali tudi z naslovom olimpijskega prvaka iz Lake Placida '80. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije