NBA

Zlati bojevniki z Durantom še tretjič povozili Cleveland

Košarkarji Golden State Warriors so ubranili naslov prvaka v ligi NBA. Ekipo Cleveland Cavaliers z LeBronom Jamesom so premagali s 4:0 v zmagah.
Fotografija: Veselje serijskih prvakov iz lige NBA. Foto: USA TODAY Sports
Odpri galerijo
Veselje serijskih prvakov iz lige NBA. Foto: USA TODAY Sports

LJUBLJANA – Ljubitelji najmočnejšega klubskega košarkarskega tekmovanja na svetu, severnoameriške lige NBA, so v zadnjih štirih sezonah vselej spremljali finalni dvoboj Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers. Golden Statu so pripadli trije finali, letos je ubranil lanski naslov, v Clevelandu so se veselili leta 2016. V tokratnem finalu pravzaprav ni bilo dvomov o končnem zmagovalcu, saj je Golden State spet deloval zastrašujoče z največjima zvezdnikoma Stephenom Curryjem in Kevinom Durantom.
Bojevniki so v takšnem slogu prišli tudi na zadnjo, četrto finalno temo v Quickewn Loans Areno v Clevelandu. Kolektiv iz zlate dežele je že od začetka četrte tekme finala kazal popolno premoč. Gostje so že po dveh minutah igre povedli s prednostjo desetih točk (13:3), prva četrtina se je končala z devetimi točkami razlike v prid gostov (34:25). Tudi ob polčasu je vodila gostujoča zasedba (61:52), ob koncu tretje četrtine je bilo kar plus 21 za kalifornijske košarkarje (86:65), končnica tekme je bila že odločena za končnih 108:85. Najboljšo predstavo je za konec prihranil 30-letni Curry, ki je odločilno tekmo končal s statistiko 37 točk, šestih skokov, štirih asistenc ter dveh blokad.

Vsi vedo, kaj prinaša v igro

Letošnji najkoristnejši (MVP) igralec končnice Durant je do zmage pomagal z 20 koši, 12 skoki in 10 podajami. Devetindvajsetletni Durant, ki se je Golden Statu pridružil pred dvema letoma, je imel v finalni seriji povprečje 28,7 točke, 10,7 skoka in 7,5 podaje. Tudi v lanskem finalu je osvojil naslov MVP, tako da sta njegovi prvi sezoni z bojevniki, ki se jim je pridružil po osmih sezonah v dresu Oklahome Cityja, naravnost sanjski. Durant velja za bolj zadržanega sogovornika, toda ob drugem zaporednem totalnem slavju je dal svojim mislim prosto pot, s čimer je okrcal tudi vse dežurne kritike: »Moji nekdanji in sedanji soigralci, ki so imeli veliko povedati o tem, kaj sem storil, vejo, kako igram. Zelo točno vedo, kaj prinašam v igro. Razumejo, ko pridejo na igrišče skupaj z mano, ali pa stojijo na drugi strani. Ostal bi pri tem.«
Eden od ključev do uspeha je verjetno zelo dobro dopolnjevanje in praktično nič sebičnosti in nevoščljivosti na relaciji Curry-Durant, kar precej olajša delo trenerju Stevu Kerru. »V finalu smo bili samozavestni in pogumni, saj smo lahko bili. Za nami je težka sezona, ko smo garali, da smo lahko prišli do tega neverjetnega uspeha. Trije naslovi v zadnjih štirih letih – smo zmagovalno moštvo,« je potrdil Curry in o Durantu povedal: »Bil je izjemen v zadnjih dveh sezonah, še posebno v finalih, zato si je zaslužil MVP-naslova. Še naprej bom njegov največji navijač, ko vidim, kaj lahko prispeva. Mislim pa, da smo vsi v slačilnici hvaležni za prispevek vsakega posameznika, vsi skupaj iz vsakega posebej izvlečemo maksimum.«
»Bojevniki so enostavno boljši, morda gre za najboljšo ekipo v zgodovini,« je tekmecem čestital LeBron James, ki je najverjetneje odigral zadnjo tekmo za Cleveland. Kot je razkril medijem, je zadnje tri igral z zlomljenim desnim zapestjem. Gre za samopoškodbo, ki jo je utrpel v slačilnici po prvi finalni tekmi, po kateri so konjeniki tožili, da so jih oškodovali sodniki. Na zadnji tekmi je James zbral 23 točk, 7 skokov in 8 podaj. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije