PROJEKT

Zmigajmo leno Slovenijo

Projekt Zmigaj se do vadbe je namenjen aktivaciji odraslih.
Fotografija: Minister Matjaž Han in predsednik OKS Franjo Bobinac sta podpisala pogodbo. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Minister Matjaž Han in predsednik OKS Franjo Bobinac sta podpisala pogodbo. FOTO: Črt Piksi

Slovenci smo zelo ponosni na svoje športnike, v tem poletju smo stiskali pesti za nogometaše na euru, kolesarje na Giru in Touru ter še posebej za 90 olimpijcev v Parizu. Toda šport ni zgolj vrhunski. V naslednjih štirih letih bo akcija Zmigaj se do vadbe usmerjena v odraslo populacijo, ki se s športom sploh ne ukvarja. Cilj projekta ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Olimpijskega komiteja Slovenije je zmanjšati število neaktivnih, kar bo imelo korist zanje in celotno družbo.

Pogodbo za projekt, ki ga bo v obdobju 2024-2028 sofinancirala Evropska unija, sta podpisala minister Matjaž Han in predsednik OKS Franjo Bobinac, njegovo bistvo pa je povzela profesorica športne vzgoje in kineziologinja Suzana Pustivšek. »Žal nas je sodobna družba pripeljala do tega, da je telesna nedejavnost četrti najpogostejši vzrok za smrtnost v svetu. Redna telesna aktivnost krepi naše kosti, ohranja koordinacijo in gibljivost. Ko prehajamo v starejša leta, zmanjšuje tveganje za padce in za krhkost. Aktivni posamezniki so samozavestnejši in imajo boljšo storilnost tako v službi kot doma. Da bo vadba učinkovita, pa mora biti načrtovana, strokovno vodena, upoštevati mora želje, cilje, sposobnosti in pomanjkljivosti vadečega, predvsem pa mora biti tudi zabavna,« je povedala Pustivškova in pozdravila projekt.

Kot je pojasnil podpredsednik OKS Miran Kos, bo ta v praksi zaživel spomladi, pred tem bodo na razpisu izbrali izvajalce programov. Vključeval bo 400 vodenih skupin, vsaka bo imela okrog 30 udeležencev. Skupaj naj bi bilo vključenih okrog 12.000 ljudi. Raznolika vadba v 60 urah bo potekala po vseh 12 statističnih regijah, namenjena pa bo odraslim med 18. in 80. letom, ki se doslej niso ukvarjali s športom.

Za projekt 4,4 milijona evrov

Po podatkih Eurobarometra je v Sloveniji aktivnega 52 odstotkov odraslega prebivalstva. »To številko želimo povečati. Šport predvsem ne sme biti privilegij, zato smo zbrali 4,4 milijona evrov, večino bo prispevala EU, 1,6 milijona evrov bo šlo iz proračuna. Zmigajmo Slovenijo!« je dejal minister Han in hudomušno pripomnil, da se tudi on vidi v tem programu.

Bobinac je ponosen, da so se v dveh letih podvojila javna sredstva za šport. »Povezali smo vrhunski šport s športom za vse. Kar 25 odstotkov odrasle populacije se sploh ne ukvarja s športom. To pomeni 406.000 ljudi, ki se ne gibljejo. S tem projektom se bo njihov delež zmanjšal za 2,8 odstotka, kar je dober začetek. Presenečen sem bil, ko sem prebral, da se po covidnem obdobju devet odstotkov ljudi manj ukvarja s športom. Številka je ogromna. Kar 30 odstotkov pa je takšnih, ki se po covidu bistveno manj ukvarjajo s športom kot prej. Skoraj tretjina se je torej polenila. Naš moto je torej: zmigajmo tiste, ki ne migajo, pa tudi tiste, ki migajo manj.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije