NOGOMET

Belgijci na izlet v neznano, a s Francozom Henryjem

Danes prvi polfinalni obračun na svetovnem prvenstvu med Francijo in Belgijo. Glede na značilnosti obeh ekip se obeta spektakularna napadalna igra.
Fotografija: V belgijski reprezentanci je prešerno. Z leve pomočnik selektorja in nekdanji francoski as Thierry Henry, Eden Hazard in Romelu Lukaku. Foto: AFP
Odpri galerijo
V belgijski reprezentanci je prešerno. Z leve pomočnik selektorja in nekdanji francoski as Thierry Henry, Eden Hazard in Romelu Lukaku. Foto: AFP

LJUBLJANA – V Sankt Peterburgu se nam drevi obeta nova parada nogometnih zvezdnikov v prvi polfinalni tekmi na 21. svetovnem prvenstvu. V tekmi številka 61 na ruskem mundialu se bosta za vstop v nedeljski finale udarili Francija in Belgija. Francozi so v četrtfinalu mirno premagali Urugvaj z 2:0, medtem ko so Belgijci v velikem slogu opravili z Brazilci (2:1) Uspeha sta potrdila visoko kakovost obeh zasedb, ki se ne mislita ustaviti niti v današnjem dvoboju.

Obe reprezentanci premoreta številne zvezdnike, ki lahko sami odločijo zmagovalca. Pri galskih petelinih so v ospredju Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Paul Pogba, če ne upoštevamo granitne obrambe s čuvajem mreže Hugom Llorisom na čelu. Pri rdečih vragih je Romelu Lukaku v igri za prvega strelca turnirja (doslej 4 zadetki; vodi Anglež Harry Kane s šestimi), alfa in omega igre v napadu je Eden Hazard, ob katerem naravnost ubijalsko deluje še Kevin De Bruyne, na sredini igrišča agresivno ordinira Marouane Fellaini, o trdni obrambi ne gre izgubljati besed, vrata brani Thibaut Courtois. Ne pri enih ne pri drugih ni očitnega šibkega člena, danes lahko spet pričakujemo bliskovite prehode v napad obeh moštev. Belgija je s 15 doseženimi zadetki najučinkovitejša ekipa na SP, Francija jih je dosegla devet. V petih tekmah so Belgijci prejeli pet zadetkov, Francozi le štiri. Zaradi rumenih kartonov ima prepoved nastopa le belgijski branilec Thomas Munier.

Francoski selektor Didier Deschamps je zelo zadovoljen z igro Antoina Griezmanna. Foto: AFP
Francoski selektor Didier Deschamps je zelo zadovoljen z igro Antoina Griezmanna. Foto: AFP

Nabrušeni sosedi bodo v bitko stopili z vsemi orožji. Francija je bila svetovni prvak leta 1998, Belgija je prišla najdlje do polfinala, kjer je leta 1986 izgubila z Maradonovo Argentino. »Igralci so v zadnjih letih delali izjemno dobro, zato si zaslužijo, da so tu, kjer so. Menim, da je najbolj pomembno to, da smo ves čas poudarjali pomen moštva. Individualne sposobnosti in talent so pomembni, toda na takšnih turnirjih je pomembno igrati kot ekipa. Zdaj smo na izletu v neznano. Še nikoli nismo bili v takšnem položaju, zato toliko bolj potrebujemo močnega ekipnega duha v dvoboju s Francijo. Pokazati se bomo morali v svoji najboljši izvedbi,« meni 44-letni selektor Belgije Roberto Martinez, ki je bil v igralskih časih defenzivni vezist, velja pa tudi za odličnega analitika in govorca, kot komentatorja so ga gostile že številne ugledne TV-hiše. Ko je avgusta 2016 prevzel Belgijo, je izgubil prvo temo s Španijo, potem pa rdeči vragi niso izgubili na 24 tekmah (19 zmag). In kje bi se še lahko skrivala past za Francoze? V strokovnem štabu Belgijcev je nekdanji francoski reprezentant Thiery Henry (123 tekem, 51 golov), ki do obisti pozna ozračje pri rojakih in nogometno filozofijo nekdanjega soigralca Didiera Deschampsa. »To je kar malce bizarno, saj je Francoz, pa bo sedel na klopi tekmecev. Toda Henryja zelo cenim, vesel sem zanj,« je dejal Deschamps.
Španec Roberto Martinez odlično opravlja svoje delo kot selektor Belgije. Foto: Reuters
Španec Roberto Martinez odlično opravlja svoje delo kot selektor Belgije. Foto: Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije