ŠAH

Carlsen spet na vrhu

V spletni seriji nova odlična predstava Vladimirja Fedosejeva.
Fotografija: Vladimir Fedosejev FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Vladimir Fedosejev FOTO: Črt Piksi

Magnus Carlsen je slavil na zadnjem turnirju rednega dela letošnje sezone spletne serije, potem ko je bil v finalu dvakrat boljši od naturaliziranega Francoza Alireze Firouzje. Slednji je na vseh štirih turnirjih igral v finalu, trikrat prav proti Norvežanu. Do tokratnega obračuna sta si razdelila vsak po eno zmago, Carlsen pa je tako kot na septembrskem finalu hitropoteznega prvenstva tudi tokrat uspel prevladati proti mlajšemu tekmecu. Obakrat sicer z minimalnim rezultatom 2,5:1,5. Edini preostali zmagovalec turnirjev najvišjega kakovostnega razreda v aktualni sezoni, Francoz Maxime Vachier-Lagrave, je bil tokrat četrti.

Na poti do prvega mesta je bil Carlsen v četrtfinalu boljši od svojega izzivalca iz dvoboja za naslov svetovnega prvaka leta 2021, Rusa Jana Nepomnjaščija, in naturaliziranega Američana Levona Aronjana v polfinalu. Proti omenjenima tekmecema sicer nikakor ni blestel, a se je ponovno zanašal predvsem na svojo trdno igro, s katero jima ni dovolil blizu.

ruf
ruf

Svoj edini poraz je tako doživel šele v prvem dvoboju proti Firouzji, ko je v tretji partiji želel priti do predčasne zmage, izpustil celo priložnost za mat v štirih potezah in na koncu preprosto tvegal preveč. Kot je po koncu dejal Carlsen, ga veseli predvsem dejstvo, da je najboljše igre prikazal prav v zadnjem, odločilnem dvoboju. Upa namreč, da bo dobro formo lahko prenesel na bližajoče se turnirje. Prvi, na katerem bo nastopil, se začenja že danes, ko bodo v Londonu odigrani prvi dvoboji Globalne šahovske lige, novega ekipnega tekmovanja z zvezdniško zasedbo, ki je luč sveta ugledala lani.

Premagal Indijca

Medtem pa je imel na zadnjem turnirju spletne serije opazno vlogo tudi naš igralec Vladimir Fedosejev, ki se mu je z odličnimi predstavami v močnih kvalifikacijah še drugič v tej sezoni uspelo uvrstiti na tekmovanje najmočnejšega kakovostnega razreda. V četrtfinalu je nato sicer moral priznati premoč Firouzji, a šele po ogorčenem boju in z najmanjšo možno razliko. V nadaljevanju turnirja po sistemu dvojne eliminacije je bil nato boljši še od trenutno petega igralca s svetovne ratinške lestvice, Indijca Ardžuna Erigajsija, preden se je dokončno poslovil s porazom proti Aronjanu. Fedosejev je tako končal na delitvi petega mesta, v skupnem seštevku serije pa je z desetim mestom za las zgrešil uvrstitev na zaključni turnir osmerice, ki bo decembra v Oslu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije