REKORDER

Česa takega svet še ni videl

Luka Dončić ob trojnem dvojčku kot prvi v zgodovini lige NBA dosegel vsaj 60 točk in 20 skokov.
Fotografija: Luka Dončić proslavlja s soigralci, ki so ga z navdušenjem kasneje pričakali tudi v slačilnici. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić proslavlja s soigralci, ki so ga z navdušenjem kasneje pričakali tudi v slačilnici. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je v ligi NBA pred svojimi navijači spesnil enega najbolj osupljivih epov – Dallas je najprej čudežno rešil pred porazom proti New York Knicks, nato pa kratkohlačnike stresel iz hlač v podaljšku, kjer se je ob zmagi s 126:121 ustavil pri 60 točkah, 21 skokih in 10 asistencah. Oscar Robertson, Wilt Chamberlain, Michael Jordan … Dončića že vse od začetka njegove poti v ligi NBA spremljajo primerjave z velikani ameriške in svetovne košarke, a so tudi trenutki, ko morajo celo Američani priznati, da Slovencu – celo v njim tako ljubi statistiki – ne morejo poiskati enakovrednega rojaka.

»Igralci so tisti, ki pišejo zgodovino, nocoj pa so jo spet pisali. Težko je narediti nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Elgin Baylor, Wilt – Luka je bil v tem razredu, nato pa se je od njega ločil in ustvaril svojega, kar je precej kul,« ni skoparil s pohvalami na račun svojega zvezdnika trener Jason Kidd. Dončić je trojnemu dvojčku kot prvi v zgodovini lige dodal 60 točk in vsaj 20 skokov, zgodovinsko primerljiva dosežka Chamberlaina segata v leto 1963 (51 točk, 29 skokov, 11 asistenc) oziroma 1968 (53, 32, 14). Edini, ki je dosegel 60 točk in se razveselil trojnega dvojčka, je James Harden – to mu je uspelo leta 2018.

Čudežna vrnitev

Ni dosti manjkalo, pa bi Dončić ostal brez zmenka z zgodovino, saj so Newyorčani slabih 34 sekund pred koncem rednega dela tekme vodili za devet točk, kar je zaostanek, ki ga v zadnjih 20 sezonah v tako kratkem času ni uspelo nadoknaditi nobeni ekipi v 13.884 poskusih! Toda Dončić je v zadnji četrtini dosegel kar 18 točk, vključno z namerno zgrešenim prostim metom, po katerem je pobral skok in izenačil izid na 115:115. American Airlines Center je eksplodiral od navdušenja, v podaljšku (7 od 11 točk je bilo Dončićevih) pa je Dallas razmeroma mirno priplul do že četrte zaporedne zmage, prve domače proti Newyorčanom po letu 2017. Dončića, ki je v drugem polčasu počival le 12 sekund, so v slačilnici pričakali navdušeni soigralci in ga zalili z različnimi pijačami.

»Utrujen sem kot hudič. Potrebujem pivo za regeneracijo,« je v prvih izjavah na igrišču skozi smeh povedal Dončić, ki se je nato sesedel na stol ob svoji omarici, spil proteinski napitek in preveril dogajanje na mobilnem telefonu. In imel je kaj videti. »Spremljamo veličino. Česa takega še nikoli nisem videl,« je na twitterju zapisal lastnik kluba Mark Cuban. Precej v senci Dončićevega podviga je ostal prvi nastop Kembe Walkerja, izkušenega organizatorja igre, ki naj bi teksaško moštvo še približal najboljšim po letošnji uvrstitvi v konferenčni finale.

Mavericks so skočili na 6. mesto v zahodni konferenci (razmerje 19:16) in imajo še naprej zgolj tri zmage manj od vodilne ekipe zahodne konference Denver Nuggets (22:11). Koloradčani so tokrat ob kar 30 odigranih minutah Vlatka Čančarja (rekord sezone), prispeval je 8 točk, 4 skoke in 3 asistence, premagali Sacramento Kings s 113:106 in vknjižili že peto zmago na zadnjih šestih tekmah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije