ZGODOVINSKA TEKMA

Dan D: Enajstmetrovke pokopale Slovence, razočaranje veliko (FOTO)

Portugalska se je izvlekla z enajstmetrovkami. Slovenci so z dobro predstavo navdušili v drugem polčasu in podaljšku, v enajstmetrovkah pa popolnoma odpovedali.
Fotografija:  FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Odpri galerijo
 FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je danes igrala najpomembnejšo tekmo v zgodovini. Z največjim uspehom slovenskega reprezentančnega nogometa so se uvrstili v odločilne boje tokratnega evropskega prvenstva v Nemčiji. Danes pa so se dostojno borili celo za napredovanje. 

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa se ji je uspelo uvrstiti v osmino finala. Portugalci so bili seveda veliki favoriti tekme, ki pa svojega slovesa niso upravičili. Čeprav so bolje začeli kot Slovenci, so jim naši reprezentanti v drugem polčasu povsem dostojno parirali. Dosegli so neverjeten uspeh, ki so ga realno pred tekmo pričakovali le redki. V 120 minutah tekme namreč niso dobili zadetka Portugalcev. Že to je na meji verjetnega, če pa k temu dodamo še priložnost Šeška v podaljšku, ki bi lahko Slovenijo celo popeljal v vodstvo, moramo tekmo oceniti kot odlično.

O zmagovalcu so odločale enajstmetrovke. Slovenci so zgrešili vse enajstmetrovke, ki so jih streljali. To so bile tri, prvi je streljal Iličić, drugi Balkovec in tretji Verbič. Vsi trije so streljali slabo, portugalski vratar je bil na pravem mestu. 

Slovenci so bili po koncu zelo razočarani. Jutri se bodo verjetno zavedali, da so kljub današnjemu porazu dosegli največji uspeh doslej. 

Portugalci bodo v nadaljevanju igrali proti Franciji.

Slovenski reprezentanti med ogrevanjem za današnjo osmino finala.FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters
Slovenski reprezentanti med ogrevanjem za današnjo osmino finala.FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters

Ronaldo med ogrevanjem. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Ronaldo med ogrevanjem. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Najprepoznavnejši slovenski navijač je pripravljen. FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters
Najprepoznavnejši slovenski navijač je pripravljen. FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters

Več tisoč Slovencev v podporo nogometašem v Frankfurtu

Na tekmi je bilo vsaj 6000 Slovencev in večina teh se je že dopoldne zbirala v lokalih po Frankfurtu, ob 15. uri pa so šli v navijaško cono, kjer so bili pomešani skupaj s portugalskimi navijači. Ob 17. uri so se na poziv policije začeli odpravljati proti železniški postaji in proti stadionu, opremljeni z zastavami, več tisoč Slovencev pa je kot običajno vzdušje dvigalo z navijaškimi napevi

Podporo so Kekovim fantom izrazili tudi drugi športniki. Luka Dončić in kolegi iz reprezentance jim v videu sporočajo: »Vso srečo danes na tekmi. Pokazali ste, da ste prava ekipa, ponosni smo na vas. Verjemite vase in v zmago. Ajde, dajmo, naši.«

Tekmo smo spremljali v živo

Slovenski selektor Matjaž Kek je v prvo postavo sestavil po pričakovanjih. Jure Balkovec je na položaju levega bočnega branilca zamenjal kaznovanega Erika Janžo, ki danes ni smel igrati. 

7 min: na začetku Portugalci pričakovano prevzeli pobudo in se že dvakrat nevarno približali golu. Že v prvih minutah prvi obetaven predložek, ob tem pa spomnimo, da so Portugalci najnevarnejši prav po predložkih. 

8. minuta: po podaji Leaa v kazenski prostor, Ronaldo pa ni uspel streljati.

12. minuta: druga nevarna podaja s strani, Ronaldo spet za nekaj centimetrov prekratek za strel.

16. minuta: proti Angležem Slovenci veliko bolje začeli, bili bolj prodorni in podjetni. Proti Portugalcem jim ne uspe prihajati do žoge in preiti v napad. Zaenkrat še niso pokazali nič omembe vrednega na portugalski polovici igrišča. 

30. minuta: Balkovec dobro posredoval po odlični podaji Portugalca. Takoj potem Ronaldo spet poskušal, vendar neuspešno. Slovenci hitro krenili v protinapad. 

31. minuta: hiter napad Portugalcev, ki ga je zaustavil Drkušić s prekrškom za rumeni karton. Prosti strel je izvajal Ronaldo, ki je pred izvajanjem zakričal v nebo in prosil za pomoč višje sile. Ta mu želje ni izpolnila, žogo je poslal čez gol. 

 FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
 FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

34. minuta: spet povečan pritisk Portugalcev, Slovenci v podrejenem položaju. 

37. minuta: Ronaldo spet izvajal prosti strel po igranju z roko Karničnika.

38. minuta: prvi nevaren napad Slovencev, vendar brez zaključnega strela. Slovenci izvajali prvi kot. Po uigrani kombinaciji slaba podaja Gnezde Čerina in Slovenci niso prišli do strela.

43. minuta: prvi strel Slovencev proti portugalskim vratom, poskusil je Šeško. Po tem strelu Slovenci še enkrat hitro krenili proti vratom in streljali. Priborili so si kot. Čerin s predložkom pred vrata, vendar strel z glavo mimo gola.

45. minuta: rezultat 0:0. Še v zadnji minuti strel Portugalcev proti vratom, tik mimo gola.

46. minuta: že v prvi minuti drugega polčasa nevarnost pred Oblakovimi vrati. V naslednjem napadu Slovenci do kota. Elšnik je poskusil, težek strel je bil, pristal daleč od vrat.

50. minuta: Slovenci dobro napadajo, vendar neuspešno. Izkazalo se je tudi, da so bili v prepovedanem položaju. 

54. minuta: močan in natančen strel Ronalda proti Oblaku, ki pa je bil na mestu, zato rezultat ostaja 0:0.

do 60. minute igra brez akcij na obeh straneh.

61. minuta: prodor Šeška z zaključnim strelom, vendar mimo vrat. Samo pika na i je manjkala tej akciji, pa bi lahko skočili v zrak. Slovenci parirajo Portugalcem, ki so nekoliko zaspali v zadnjih minutah. 

62. minuta: Slovenski navijači zadimili igrišče. Stadion je zaprt, tako da je pričakovati, da bo dim kar nekaj časa vztrajal nad glavami nogometašev.

67. minuta: Slovenci spet v napad, ki pa ga je preprečil portugalski vratar, ki je moral daleč iz svojih vrat.

70. minuta: Ronaldo spet izvajal prosti strel, tudi tokrat neuspešno.

73. minuta: dve menjavi v slovenski reprezentanci: Šporar in Mlakar na klop, v igro Stanković in Celar. 

75. minuta: menjava tudi v portugalski reprezentanci.

88. minuta: napad Portugalcev in nevaren strel Ronalda, vendar Oblak pokazal svoje mojstrstvo in ubranil strel.

90. minuta: Celar stekel proti vratom, vendar brez zaključnega strela. Vse kaže na podaljšek. Do konca tekme ni bilo zadetka na nobeni strani, niti po 4-minutnem podaljšku. Gledali bomo podaljšek.

94. minuta: podaljšek bolje začeli Slovenci, ki so imeli dve priložnosti. Potem pa bi tej igri skoraj lahko rekli mrtvi tek ali čakanje na enajstmetrovke.

Ronalda spravili v jok, Šeško zapravil največjo priložnost

105. minuta: prekršek za enajstmetrovko. Streljal je Ronaldo, ki je pred strelom poljubil žogo. Tudi to mu ni pomagalo, Oblak z mojstrsko obrambo ubranil strel najboljšega nogometaša vseh časov.

108. minuta: ob desetem kotu Ronaldo grdo nad Oblaka.

110 minuta: Verbič izsilil prekršek na robu portugalskega kazenskega prostora. Iličić streljal v živi zid.

115: Šeško zapravil najlepšo priložnost na tekmi. Znašel se je sam pred portugalskim vratarjem, imel dovolj časa, da pogleda, kam sprožiti strel, ki pa je bil preslab.

Enajstmetrovke bodo odločile o zmagovalcu današnje tekme. Selektor Kek bo tekmo spremljal s tribune. 

1. strel: Iličiću portugalski vratar ubranil strel. Slab začetek. 

2. strel: Ronaldo uspešen, Oblaku je malo zmanjkalo. 

3. strel: Balkovec zapravil enajstmetrovko. 

4. stre: Fernandes uspešen, Oblak ni bil niti blizu.

5. strel: Tudi Verbiču Portugalec ubranil strel. 

6. strel: Bernardo zaključil tekmo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije