IZ RAJA V PEKEL

Evropski prvaki proti ligaškim izzivom: Olimpija in Celje na domačem preizkusu

V 13. krogu 1. SNL Mariborčani v Fazaneriji, v Domžalah prvaki Celjani, zeleno-beli gostijo Domžalčane.
Fotografija: Zadnje gostovanje Mariborčanov v Murski Soboti je minilo kot na bojišču. Navijači Maribora so s »topovskim udarom« prekinili tekmo, ki se je končala za zeleno mizo z zmago Sobočanov. FOTO: Aleš Cipot/fotolens.si
Odpri galerijo
Zadnje gostovanje Mariborčanov v Murski Soboti je minilo kot na bojišču. Navijači Maribora so s »topovskim udarom« prekinili tekmo, ki se je končala za zeleno mizo z zmago Sobočanov. FOTO: Aleš Cipot/fotolens.si

Kaj v 1. SNL čaka vodilno Olimpijo in branilca naslova Celje ob prehodu iz evropskega raja v domači pekel? To je zdaj ključno vprašanje za ligaško fronto, na kateri postaja vse bolj dramatično. Ta konec tedna bodo tekme 13. kroga, prva današnja v Ajdovščini je le ogrevalna za drugo, najbolj vznemirljivo: Maribor bo gostoval v Fazaneriji pri nabrušeni Muri. Po sijajnem evropskem večeru pa Ljubljančane in Celjane jutri čakata manj zahtevna izziva v Stožicah in Domžalah, Koper bo gostil neposrednega tekmeca za 4. mesto Bravo.

Ajdovščina: Primorje – Nafta (sobota, sodnik Žan Jazbec, 15): Ajdovci imajo sijajno priložnost, da tako rekoč razrešijo svoj prvoligaški status že po tretjini prvenstva. Zmaga pomeni natanko to, premalo ambiciozni Lendavčani so brez zajetnejšega vložka madžarskih plačnikov obsojeni na hitro slovo. Ob upoštevanju, da se bodo Domžalčani »sestavili«. Ajdovski rdeče-črni so, kot nekoč, imeli srečno roko pri izbiri tujcev, še posebej iz BiH. Prvi strelec Semir Smajlagić je razlog, da bo v Ajdovščini tudi kakšen tuji lovec na napadalce.

Spočiti hrvaški dvojec Celjanov Mario Kvesić (levo) in Luka Bobičanec bo moral prevzeti vajeti igre v svoje roke. FOTO: Mediaspeed
Spočiti hrvaški dvojec Celjanov Mario Kvesić (levo) in Luka Bobičanec bo moral prevzeti vajeti igre v svoje roke. FOTO: Mediaspeed

Murska Sobota: Mura – Maribor (Martin Matoša, 20.15): Soboški trener Oskar Drobne je po nesrečno izgubljenem trilerju v Celju že opravil prvo mini selekcijo in sprožil odziv, ki ni pogodu vijoličnim: aktiviral je čustvene potenciale, ker igralskih nima na voljo za bitko z Mariborčani. Zanje z »nabiralcem« trenerskih izkušenj Boštjanom Cesarjem, ki je potreboval naglo asistenco plačnika Acuna Ilicalija, v ospredju šteje le zmaga. Na roke jim gredo izčrpavajoče​ evropske bitke že uglašenih Ljubljančanov in Celjanov.

Turška bitka jih ni utrudila

Koper: Koper – Bravo (nedelja, Slavko Vinčić, 15): Že spodrsljaj v primorskem derbiju je dvignil »pokrov« predsedniku Kopra Anteju Gubercu, drugi, ki to le ne bi bil, saj Šiškarji niso kar nekaj, bi ... Vse je odvisno od tega, na kakšen način. Po ostrih kritikah proti sodnikom – večina je bila upravičenih – so Koprčani dobili delno zadoščenje: derbi bo sodil najboljši sodnik. Za pomirjanje strasti in tvorno »obračunavanje« na relaciji Koper – sodniki so na sedežu krovne organizacije izpeljali tudi »mediacijo«.

Domžale: Kalcer Radomlje – Celje (Anže Jerić, 17.30): Radomljani niso od muh, upajo, da so prvaki v predstavi za sladokusce porabili preveč moči. To je račun brez krčmarja: Edmilson, Mario Kvesić, Luka Bobičanec, Matija Kavčič, Nino Kouter, Jošt Pišek, Clement Lhernault, Marco Dulca, Aljaž Krefl ... imajo »polna pljuča« in jih turška bitka ni utrudila. Ko se bo vrnil Žan Karničnik, bodo dejansko zastrašujoči. Celjani, ki jih je Albert Riera že skoraj povsem ukrojil po svoji volji in željah, se lahko premagajo sami, ob vendarle spodobni dnevni formi in maksimalni bojevitosti Radomljanov.

Olimpijina bojevnika David Sualehe (desno) in Dino Kojić sta proti Lasku spustila dušo. FOTO: Leon Vidic
Olimpijina bojevnika David Sualehe (desno) in Dino Kojić sta proti Lasku spustila dušo. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana: Olimpija – Domžale (Alen Borošak, 20.15): To je trenutek, na katerega je čakal Olimpijin trener Victor Sanchez. Kakšen bo odziv po fizično naporni evropski bitki? Nasprotnikov ima veliko, od utrujenosti, slabega igrišča do nepredvidljivih Domžalčanov, ki so prvi ustavili zeleno-beli zmagovalni niz. Zadnji na lestvici so zelo slabi, a tudi takšni so očitno lahko trn v peti. Razlika v kakovosti v 15 letih še ni bila tako očitna, a Ljubljančanom ne zagotavlja mirnega spanca. Še dobro, da je Sanchez tudi natančen, premišljen in predvsem trener z igralskimi izkušnjami, ki natanko ve, kako lahko slab je dan potem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije