MOTOKROS

Gajser v lov za trojčkom

Slovenski as za Tonyjem Cairolijem zaostaja le še za 10 točk. V MXGP se po poškodbi vrača lanski prvak Jeffrey Herlings.
Fotografija: Tim Gajser optimističen pričakuje veliko nagrado Rusije. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser optimističen pričakuje veliko nagrado Rusije. FOTO: HRC

LJUBLJANA – Motokrosisti razreda MXGP se vračajo v tekmovalni ritem po dveh tednih premora. Jutri bo na sporedu dirka v Rusiji, kjer si Tim Gajser po zmagah na Portugalskem in v Franciji želi znova na vrh. »Potrudil se bom za trojčka,« je samozavesten 22-letnik. Zanimivo bo videti, kam spada lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings, ki je okreval po poškodbi, prvič letos bo nastopil med elito.

Pri Gajserjevi Hondi so se razveselili premora, saj so ga lahko izkoristili za nadaljnje piljenje nastavitev 450-kubične honde. »Super je, ko stopaš v premor po zmagovalnem nizu, Tim je bil namreč nepremagljiv zadnje štiri vožnje,« je zadovoljno razmišljal vodja ekipe Marcus Pereira de Freitas in poudaril, da so prav vsi, ki delajo za Gajserja, visoko motivirani. Da so na pravi poti, mladenič kaže že vso sezono, odkar zmaguje, pa je prepričanje o osvojitvi naslova svetovnega prvaka še močnejše. Haloški bencinski as za vodilnim v skupnem seštevku Antoniem Cairolijem po sedmih dirkah zaostaja le še za 10 točk (sezona se približuje polovici). Gajser je premor izkoristil tudi za dirko za državno prvenstvo, ki jo je prepričljivo dobil, bila je dober trening pred vnovičnim soočenjem s tekmeci v MXGP. »Proga na ruskem prizorišču je lepa, trda, ima visoke skoke, podlaga je podobna tisti na dirkališču Matterley Basin, obe sta hitri,« je teren opisoval nekdanji svetovni prvak v razredih MXGP in MX2, ki si po dveh zanj podpovprečnih sezonah, v katerih se je spopadal s poškodbami, slabšimi vožnjami in primanjkljajem samozavesti, želi novo lovoriko.

Neobičajno skromni Herlings

Jutri se obetata zanimivi dirki (ob 13. in 16. uri), saj se bo tekmecem prvič letos pridružil lanski svetovni prvak Herlings. Nizozemski as, ki je lani prevladoval v MXGP, dobil je 17 preizkušenj od 20, si je januarja na pripravah zlomil kost v desni nogi, potrebna je bila operacija. Po petmesečnem premoru se je vrnil na motor, prejšnji teden se je preizkušal na dirkah nižje ravni.
»Šele tri tedne sem na motorju, dobro mi gre, dirke v Rusiji pa se bom lotil z drugačno miselnostjo kot po navadi,« je na potrpežljivost, ki bo ob vračanju ključna, opozoril Herlings, znan po tem, da ga kaj drugega kot zmagovanje ne zanima. »Čakajo nas trije zaporedni dirkaški konci tedna, zame bodo pomembni, da vzpostavim tekmovalni ritem za preostanek sezone. Na preizkušnjah državnega prvenstva sem pokazal hitrost, a sem se bojeval z drugimi tegobami, ki so običajne, ko se vračaš po poškodbi: zategovalo mi je roke, soočiti se je bilo treba tudi s tekmeci. V Rusiji bo še težje med vsemi člani najmočnejšega razreda« je dejal. Čeprav v bencinskem svetu niso vajeni Herlingsove skromne drže, je opozoril, da ob prvem letošnjem snidenju z elitno konkurenco nima visokih ciljev. »Vsekakor bom dal vse od sebe in upal na uvrstitev med petim in desetim mestom. A je treba ostati realen. Že v Latviji teden pozneje, kjer je podlaga peščena, bom morda lahko razmišljal drugače,« je namignil mojster mivkastih prog. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije