EURO 2024

Invazija Angležev, nov šov Špancev?

Berlin nared za nedeljski (21.00) finale eura 2024. Angleži z večjo podporo, Španci doslej pokazali več.
Fotografija: Kogar ne bo med 71.000 srečneži, si bo lahko finale ogledal pred brandenburškimi vrati. FOTO: Axel Schmidt/Reuters
Odpri galerijo
Kogar ne bo med 71.000 srečneži, si bo lahko finale ogledal pred brandenburškimi vrati. FOTO: Axel Schmidt/Reuters

V Berlinu se pripravljajo na enega največjih spektaklov 21. stoletja, nedeljski finale (21.00) letošnjega evropskega prvenstva v nogometu med Španijo in Anglijo. Nemška metropola je že gostila najodmevnejše dogodke na svetu, toda pričakuje rekordno invazijo Otočanov, tamkajšnje letalske družbe bodo namreč izvedle desant epskih razsežnosti na Berlin, kjer naj bi se zbralo do 100.000 angleških navijačev. Odlična Španija seveda premore svoj načrt, optimistično lahko pričakujemo vrhunec eura 2024.

Navijači so videli v dosedanjih 50 tekmah 114 golov oziroma enega na vsakih 39 minut igre. To naj se ne bi spremenilo niti v nedeljo zvečer v Berlinu – še nikdar v 64-letni zgodovini eura nismo bili v finalu prikrajšani za gole. Španija jih je doslej zabila največ, njeni nogometaši so denimo osvojili tudi največje število t. i. drugih žog (13), obenem pa izstopa podatek, da je odvzel največ žog večkrat kritizirani angleški zvezdnik Jude Bellingham (19).

Vstopnice od 95 do 2000 evrov

Spektakularen bo že uvod v tekmo. Prvič, celodnevni spektakel na ulicah Berlina – v ospredju bosta lokaciji pri brandenburških vratih in parku Tiergarten – je zagotovljen zavoljo armade otoških navijačev. Uefa je Špancem in Angležem dodelila po 10.000 vstopnic, preostali prostor na zgodovinskem olimpijskem stadionu, ki bo sprejel 71.000 navijačev, bodo zapolnili najhitrejši in najspretnejši.

Uradne cene vstopnic so bile od 95 evrov za navijače do 300, 600 in 1000 evrov za vstopnice tretje, druge in prve kategorije, premium vstopnice so po 2000 evrov. Vse so še vedno na voljo na platformah za preprodajo – najcenejše od 2000 evrov navzgor, najdražje tudi po 60 in 70 tisoč evrov. Podobno je v teh dneh s cenami letalskih vozovnic; vozovnice, ki naslednji konec tedna stanejo največ po 250 evrov, so bile ta konec tedna po 1000 evrov in več. Nekateri Angleži bodo leteli na Poljsko, drugi na Dansko ter nato do Berlina z avtomobili. Mestne oblasti v Berlinu pričakujejo najmanj 50.000 Otočanov brez vstopnic, cene hotelskih nočitev so potrojene.

Drugič, na svoj račun bodo tradicionalno prišli tudi mlajši in takšni, ki jim zgolj nogomet ni dovolj – pred finalom bo spektakularna zaključna slovesnost z vsem, kar sodi poleg. Uradno pesem Fire (Ogenj), ki se je tu dobro prijela, bodo odpeli italijanska Meduza, ameriški OneRepublic in nemška kantavtorica Leony.

Čeferin ima pripravljen pokal

V takšnih razmerah pričakujemo v Berlinu vrhunec eura, ki ga je zaznamovala tudi slovenska nogometna reprezentanca. Kdo ve, kakšno oceno bomo podali v nedeljo malo pred polnočjo, morda bo ostalo pri tem, da Anglija zgolj Sloveniji ni zabila gola! Na različne načine, tudi po sreči, jih je zabila Danski, Srbiji, Slovaški, Švici in Nizozemski. To bo težko – Španija je na dobri poti, da izenači podvig Brazilije iz leta 2002. Ronaldo, Rivaldo in Ronaldinho so tedaj nanizali sedem zmag kot edini v zgodovini nogometnih turnirjev. Španci kotirajo pri šestih, njihove žrtve so bile Italija, Hrvaška, Albanija, Gruzija, Nemčija in Francija.

Zaradi visokih pričakovanj in posledično razgretih čustev je modro, da bodo policisti okrog olimpijskega stadiona postavili tri nadzorne točke, preletavali ga bodo trije helikopterji, okrog objekta pa bo dobrih 2000 policistov. Na obzorju je šov, malo pred polnočjo pa bo znano, komu bo predal znameniti pokal Aleksander Čeferin, kdo bo na strelskem vrhu nasledil Patricka Schicka in Cristiana Ronalda Harry Kane in Dani Olmo sta zabila vsak po 3 gole – in kdo bo naslednja štiri leta paradiral po stari celini z nazivom prvaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije