OI V PARIZU 2024

Kontroverzna boksarka Imane Khelif je olimpijska zmagovalka (FOTO)

Veliko se je pisalo o neenakosti v razmerju moči med njo in njenimi nasprotnicami.
Fotografija: FOTO: Mohd Rasfan Afp
Odpri galerijo
FOTO: Mohd Rasfan Afp

Alžirska boksarka Imane Khelif je osvojila zlato na Olimpijskih igrah v Parizu. V finalu je s soglasno sodniško odločitvijo premagala Kitajko Liu Yang.

image_alt
Kaos na tiskovni konferenci zaradi Imane Khelif: To je najbolj nora stvar, na kateri sem bil

image_alt
Alžirska boksarka, ki ji očitajo, da je moški, dolgo molčala, zdaj se je oglasila

Khelifova je pritegnila veliko pozornost javnosti, potem ko ji je Olimpijski komite dovolil, da tekmuje na ženskem turnirju, kljub temu, da ji je Mednarodna boksarska zveza (IBA) leta 2023 prepovedala tekmovati na Svetovnem prvenstvu z obrazložitvijo, da ima XY kromosome in presežek testosterona. Zaradi tega jo mnogi obtožujejo, da je pravzaprav moški. Mnogim se zdi sporno, kako je sploh mogoče, da Khelif tekmuje na turnirju. Veliko se je pisalo o neenakosti v razmerju moči med njo in njenimi nasprotnicami. Res pa je, da se je pri tem pozabilo na dve stvari. Že je nastopila na Olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je po zmagi v prvem dvoboju izgubila v četrtfinalu. 

Ima devet porazov

Od leta 2022 ni izgubila nobenega boja, vendar je skupno izgubila devetkrat. Natančneje, njen razmerje zmag in porazov na amaterski ravni znaša 37:9. Khelifova je v Pariz prišla z razmerjem 9:5 in dvema pomembnima porazoma proti irskima boksarkama Kellie Harrington v četrtfinalu olimpijskih iger v Tokiu ter Amy Broadhurst v finalu Svetovnega prvenstva 2022.

FOTO: Peter Cziborra Reuters
FOTO: Peter Cziborra Reuters
FOTO: Peter Cziborra Reuters
FOTO: Peter Cziborra Reuters
FOTO: Peter Cziborra Reuters
FOTO: Peter Cziborra Reuters

Alžirska UNICEF-ova ambasadorka, rojena kot deklica pred 25 leti v revni družini, je sprva sanjala o tem, da bo postala nogometašica. Boks je vzljubila kasneje, kljub nasprotovanju očeta, ki je trdil, da to ni šport, s katerim bi se dekleta morala ukvarjati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije