PLEZANJE

Najstnice v Kopru izzivajo Janjo

Danes in jutri domača tekma svetovnega pokala v športnem plezanju.
Fotografija: Janja Garnbret in Luka Potočar bosta glavna slovenska aduta v Kopru. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Janja Garnbret in Luka Potočar bosta glavna slovenska aduta v Kopru. FOTO: Črt Piksi

Vsi, ki ste si grizli nohte pred televizorji in se potem veselili zmagoslavja Janje Garnbret na olimpijskih igrah v Parizu, boste danes in jutri prišli na svoj račun. Najboljša športna plezalka na svetu bo pokazala veščine domači publiki na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v steni Plezalnega centra Koper. Garnbretova bo ena izmed kar 18 slovenskih reprezentantov, nastopila bosta tudi olimpijski prvak Toby Roberts in tretja z OI Jessica Pilz.

Planinska zveza Slovenije bo že osemindvajsetič gostila tekmo svetovnega pokala, tretjič v Kopru, kjer sta leta 2022 zmagala Luka Potočar in Ai Mori pred Janjo Garnbret, lani pa Sorato Anraku in Garnbretova. Slednja ima že 45 zmag v svetovnem pokalu, v tej sezoni je nastopila štirikrat in dosegla prav toliko zmag, po dve na Kitajskem in v Innsbrucku.

Slovenska ekipa pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena bo zelo številčna, nastopilo bo enajst deklet in sedem fantov. V ženski konkurenci poleg Garnbretove tudi Sara Čopar, Vita Lukan, Lucija Tarkuš, Jennifer Buckley, Rosa Rekar, Lana Skušek, Katja Debevec, Zala Mlakar Starič in Lana Gorič, pri moških pa poleg Potočarja še Lovro Črep, Martin Bergant, Milan Preskar, Gorazd Jurekovič, Luka Jerman in Samo Golob.

Kramplova je v Parizu drugič nastopila na olimpijskih igrah in bo želela izkušnje unovčiti v Kopru. Lukanova je bila lani tretja kljub smoli z izgubljeno vrečko z magnezijem. S 17. mestom na EP v Švici ni bila zadovoljna, v Kopru bo hotela pokazati bistveno boljše plezanje. »Sezona ni šla po željah, v Kopru bom skušala predvsem uživati,« je dejala 23-letna Radovljičanka, lani zmagovalka tekme v Briançonu.

Čoparjeva je bila na nedavnem EP dvakrat četrta (težavnost, kombinacija). »Zelo sem ponosna na rezultata v Villarsu, čeprav je bilo pri težavnosti malce grenkega priokusa,« je povedala 19-letna Čoparjeva, ki je opravila maturo na I. gimnaziji v Celju, zdaj gre študirat fizioterapijo na Univerzi na Primorskem.

Močno konkurenco bo imela tudi v leto mlajši Rekarjevi, ki je nedavno na Kitajskem postala svetovna prvakinja do 20 let. Julija je bila v Briançonu četrta. Plezalka iz Žirovnice je prav tako opravila maturo in odhaja na biotehniško fakulteto. Lani je prav v Kopru debitirala v svetovnem pokalu. »Največji napredek sem naredila na mentalnem področju,« je samozavestna Rekarjeva.

Na Kitajskem je zablestela tudi 17-letna v Švici živeča Buckleyjeva, ki je v kategoriji kadetinj do 18 let postala svetovna prvakinja tako v težavnosti kot na balvanih. V Kopru bo nastopila prvič. Da sodi med elito, je pokazala junija, ko je v Innsbrucku v balvanih zaostala samo za Garnbretovo.

Bogat spremljevalni program

Potočar, prvi slovenski športni plezalec na OI, je v Parizu ostal brez finala, na EP je bil peti v težavnosti in četrti v kombinaciji. »Veselim se tekme v Kopru, kjer je vedno izjemno vzdušje. Zelo bom motiviran, moj cilj so stopničke,« je povedal 22-letni Jeseničan, predlani skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti. V današnjih kvalifikacijah (9.00-15.00) bo skupaj nastopilo 68 deklet in 66 fantov iz 29 držav, ki se bodo želeli uvrstiti v večerni polfinale (20.00). Finale bo jutri ob 20.00. Kot kaže, bo prirediteljem na čelu z vodjo tekme Matejem Plankom, ki si obetajo rekordni obisk, šlo na roko tudi vreme, ki se bo pravočasno izboljšalo in omogočilo slovenski športni praznik. Zelo pester bo namreč tudi spremljevalni program. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije