VRHUNSKI USPEH

Roglič zmagovalec dirke po Baskiji

Zmagal je na eni najtežjih preizkušenj.
Fotografija: Roglič je nastopil vrhunsko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roglič je nastopil vrhunsko. FOTO: Reuters

LJUBLJANA, BILBAO – Primož Roglič je v zadnji, šesti etapi kolesarske dirke po Baskiji zdržal še zadnje napade tekmecev in zmagal preizkušnjo svetovne serije v skupnem seštevku. Kraljevsko etapo z osmimi kategoriziranimi vzponi, ki se je po 122,2 kilometra končala v Eibarju, je zaključil na devetem mestu.

Roglič je bil na letošnji dirki po Baskiji, ki zaradi razgibanosti terena velja za eno najzahtevnejših dirk v koledarju svetovne serije, zelo prepričljiv. V prvi in drugi etapi je moral premoč priznati le Francozu Julianu Alaphilippu, po zmagi v vožnji na čas v četrti etapi pa je oblekel rumeno majico vodilnega. Te ni več slekel. V peti etapi je spet osvojil drugo mesto in razliko proti tekmecem močno povečal. Skoraj dve minuti prednosti pred prvim zasledovalcem je za zadnjo, kraljevsko etapo zadoščala. Zasavca, aktualnega svetovnega podprvaka v vožnji na čas, iz tira ni vrgel niti padec na začetku dneva, ko je moral nadoknaditi zaostanek slabe minute, kot tudi ne zaključni napada Mikela Lande.

Roglič je četrti Slovenec s končno zmago na najvišji ravni kolesarstva. Prvi Slovenec, ki je bil končni zmagovalec ene od dirk svetovne serije, je bil Simon Špilak. Prekmurec je leta 2010 zmagal na dirki po Romandiji, istega leta, le nekaj tednov kasneje, je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je na vrhu končal kriterij Dauphine. Leta 2011 je Grega Bole slavil na veliki nagradi Ouest France – Plouay. Največja uspeha na dirkah svetovne serije e leta 2015 in 2017 dosegel Špilak, ko je osvojil dirko po Švici.

Današnjo etapo je dobil Španec Enric Mas pred Mikelom Lando. Roglič je bil deveti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije