ODLOČILNA TEKMA

Zgodovinski dosežek Slovenije: odrešilni sodniški pisk končal trpljenje in prinesel evforijo

Slovenski nogometaši so zdržali pritisk Angležev in dosegli neverjeten rezultat.
Fotografija: Veselje Slovencev. FOTO: Lee Smith, Reuters
Odpri galerijo
Veselje Slovencev. FOTO: Lee Smith, Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je danes igrala svojo tretjo tekmo na tokratnem evropskem prvenstvu in se borila za svoj morebiti največji uspeh v zgodovini. Angleži so jim to poskušali preprečiti, vendar neuspešno. Rezultat po koncu tekme je bil neodločen 0:0. 

V zaključne boje gresta prvi dve reprezentanci iz vsake skupine in pa štiri najboljše tretjeuvrščene. Slovenija se je s tremi neodločenimi tekmami uvrstila v osmino finala tokratnega evropskega prvenstva in s tem dosegla največ doslej. To so dosegli na 33. rojstni dan naše države, zaradi česar nam bo ta uspeh še bolj ostal v spominu.

Slovenija je do te tekme petkrat izgubila proti Angležem in enkrat igrala neodločeno. Tokrat pa je kljub temu, da je imela žogo v posesti zgolj 24 odstotkov časa, zdržala sicer večinoma jalove napade Anglije ter s tretjim remijem na tem EP po Danski in Srbiji razveselila spet številno navijaško podporo v Kölnu.

Slovenija je prvič na EP nastopila leta 2000, v letih 2002 in 2010 pa je igrala na svetovnih prvenstvih. Takrat je vselej izpadla po skupinskem delu, tokrat pa ji je uspel največji uspeh v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa. Po remiju Danske in Srbije (0:0) je končala na tretjem mestu v skupini s tremi točkami, toliko jih je imela tudi drugouvrščena Danska, prva pa je bila Anglija s petimi. Domov se odpravlja Srbija z dvema točkama.

Selektor Matjaž Kek se je današnji dvoboj odločil začeti z enako postavo, angleški Gareth Southgate pa z eno spremembo v začetni postavi. V začetno enajsterico je postavil Conorja Gallagherja, ki je zamenjal Trenta Alexandra-Arnolda.

Kako so se na današnjo tekmo pripravljali številni slovenski navijači v Kölnu, si oglejte in preberite v spodnjem prispevku:

image_alt
Nori prizori, ki ne bodo pozabljeni: poglejte to slovensko rajanje v Nemčiji danes (VIDEO)

Tekmo smo spremljali v živo

Drugi polčas

3. minuta podaljška: strel proti slovenskemu golu je šel visoko nad vrati. Slovenci so žogo zadržali do odrešilnega sodniškega piska.

1. minuta podaljška: nevaren napad Angležev, ki ga je ubranil Oblak. Zelo zanesljivo.

90. minuta: Janža odhaja z igrišča. Z aplavzom je bil nagrajen za dobro predstavo. Balkovec prihaja v igro za zadnje minute 1. tekme, na kateri morajo Slovenci zdržati do konca. Slovenski navijači na nogah. 

87. minuta: prekršek Janže je zapiskal sodnik, čeprav ga ni bilo. Janža je stal na mestu, Anglež pa se je vanj zaletel. Sodnika sta do tega trenutka korektno opravljala svoje delo.

85. minuta: Šporar in Mlakar odhajata iz igre, Celar in Stankovič bosta poskušala pomagati reprezentanci, da ohrani zdajšnji izid.

77. minuta: Karničnik preprečil strel proti golu po podaji Kana. Napad Angležev prekinjen zaradi prekrška v napadu. 

74. minuta: Menjava Šeška z Josipom Iličićem.

71. minuta: Bijol s prekrškom za rumeni karton zaustavil Kana v prodoru.

70. minuta: posest žoge izrazito na strani Anglije – 71 % časa.

67. minuta: Šporar je bil v naletu proti angleškemu golu, ko ga je s prekrškom zaustavil Guehi. Kazenski strel so izvajali 30 metrov od gola, vendar je Janža sprožil precej neposrečeno. 

63. minuta: Prvi strel Čerina, ki pa je poletel daleč mimo angleških vrat. Angleži hitro nazaj na slovensko polovico igrišča. Bellingham s kolenom udaril Janžo v hrbet. Za nepotrebno nešportno potezo se je opravičil.

55. minuta: Prekršek v korist Anglije. Podaja za hrbet slovenske obrambe, ki je rezultirala v udarec iz kota. Po udarcu iz kota trije streli Angležev proti golu, dva je obranil Šeško, tretjega, sproženega s škarjicami, pa Oblak. Saka je precej nevarno streljal, za tovrstno igro bi lahko bil tudi kaznovan.

53. minuta: Bellingham prepočasen ob odlični podaji pred slovenski gol. Na srečo Slovencev je bil pravočasno ob žogi odlični Bijol.

49. minuta: Angleži drugo polovico tekme začeli, kot so končali v prvi, z izvajanjem pritiska na slovenski gol. Slovenci že na začetku z netočnimi podajami.

Prvi polčas

45. minuta: konec polčasa z izidom, ki ustreza obema ekipama. 

40. minuta: Velika priložnost za Angleže. Nevaren predložek Trippierja, Kane malo prekratek. Rezultat ostaja 0:0.

34. minuta: Prosti strel za Angleže približno 30 metrov od gola. Dober strel, vendar je bil Oblak na mestu.

29. minuta: Angleži vse bolj aktivni, prihajajo do polpriložnosti. Prvi strel Harryja Kana proti slovenskemu golu.

21. minuta: Rumen karton za Erika Janžo. Zaradi te kazni v primeru napredovanja Slovenije na naslednji tekmi ne bo smel igrati. 

19. minuta: lepe podaje Angležev pripeljale do gola, ki pa so ga sodniki razveljavili. V prepovedanem položaju je bil Phil Foden. Rezultat ostaja 0:0.

16. minuta: Kieran Trippier dobil prvi rumeni karton na srečanju. Janža izvedel dober predložek proti vratom, vendar Slovenci niso prišli do strela.

15. minuta: igra se še ni povsem razvila. Ekipi nevtralizirata druga drugo. Slovenija s podajo pred angleški gol, vendar je žoga preletela vse igralce. Angleži hitro v protinapad, vendar brez priložnosti za strel.

11. minuta: Angleži neodločni in brez pravih priložnosti. Ne dajejo najboljšega vtisa. Slovenci so aktivni in prevzemajo pobudo v igri. 

5. minuta: prvi strel Slovencev na gol, z glavo je zapretil Benjamin Šeško. Slovenci so dobro in pogumno začeli tekmo. Trenutni rezultat je 0:0.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije