KOLESARSTVO

Slovenija po mavrično majico s Pogačarjem in Rogličem

Izjemna predstava zasavskega orla v Španiji ni presenetila selektorja Uroša Murna. Nastop na SP v Zürichu je potrdilo vseh sedem članov ekip svetovne serije.
Fotografija: Takole se je Primož Roglič s člani svoje ekipe veselil novega velikega uspeha. FOTO: Isabel Infantes/Reuters
Odpri galerijo
Takole se je Primož Roglič s člani svoje ekipe veselil novega velikega uspeha. FOTO: Isabel Infantes/Reuters

Slovenija je z zmagama Tadeja Pogačarja na Giru in Touru ter četrtim zmagoslavjem Primoža Rogliča na Vuelti letos že osvojila rožnato, rumeno in rdečo majico, vendar boj za svetovno prevlado naših kolesarskih asov s tem ni končan. Na voljo je še mavrična majica na cestni dirki svetovnega prvenstva, ena od redkih lovorik, ki je slovenski šampioni še niso osvojili. Čez manj kot tri tedne prihaja izjemna priložnost, 29. septembra bo Slovenija v Zürichu nastopila v najmočnejši postavi, zagotavlja selektor Uroš Murn.

»Ko je dirkala moja generacija, si nismo mogli predstavljati, da bi slovenski kolesar zmagal na tritedenski dirki, kaj šele da bi naša kolesarja v istem letu dobila vse tri. Pravzaprav je bilo to nekaj neverjetnega še pred desetimi leti. Zdaj lahko upamo, da se bo to še kdaj ponovilo, kar bo težko, vendar ne nemogoče. Navsezadnje se je še ne tako dolgo tega zdelo, da nikoli ne bomo posegli po vrhu največjih dirk,« je slovenski trojček – šele četrti v kolesarski zgodovini po francoskem leta 1964, španskem iz 2008 in britanskem iz 2018 – ocenil 49-letni Murn.

Selektor Uroš Murn bo imel v Švici na voljo vse najboljše slovenske kolesarje. FOTO: Leon Vidic
Selektor Uroš Murn bo imel v Švici na voljo vse najboljše slovenske kolesarje. FOTO: Leon Vidic

Ni ga presenetilo, da je bil zasavski orel tako močan na Vuelti, čeprav bo letos dopolnil 35 let. Pravi, da pri Rogli, ki je s skakalnih smuči na kolo presedlal pri 22 letih, biološka leta ne predstavljajo njegove kolesarske starosti.

»Odštejemo mu lahko sedem ali osem let, ker ni šel čez napore, ki jih zdaj v kolesarstvu doživljajo že mladinci. Do 25. leta, ko se je za Primoža kolesarska kariera šele dobro začela, jih že veliko odneha. Ta čas je svetovno kolesarstvo ustrojeno tako, da moraš do 23. leta pokazati že nekaj dovolj velikega, da se prebiješ v ekipo svetovne serije, drugače ti preostanejo le tretjerazredna moštva, iz katerih se težko prebiješ naprej, saj ti ne morejo nuditi opreme, trenerjev in druge podpore, ki bi ti to omogočali. Primožu se pozna, da je izpustil ta del prebijanja med najboljše,« Murn ocenjuje, da je Roglič glede iztrošenosti telesa primerljiv s 27- ali 28-letnimi kolesarji. To pa naj bi bila najboljša leta v tem športu.

Samo Roglič kandidat za vožnjo na čas

S koliko zmagami še – doslej jih je slavil 88 – bo slovenske navijače razveselil Roglič, bo pokazal čas. Eno od največjih, v olimpijski vožnji na čas v Tokiu, je dosegel v dresu slovenske reprezentance, v katerega se vrača za SP v Zürichu.

»Za cestno dirko je ekipa bolj ali manj znana, nastop je potrdilo vseh sedem naših članov ekip svetovne serije, ki jim bomo dodali še enega kolesarja s celinske ravni. V naslednjih dneh bo jasno, kdo bo to,« Murn zagotavlja, da bo Slovenija, potem ko je na OI v Parizu nastopila brez Pogačarja in Rogliča, v Švici streljala z vsemi topovi.

Tadej Pogačar je že z zmagovalnega odra Toura pogledoval proti SP v Zürichu. FOTO: Charly Lopez/ASO
Tadej Pogačar je že z zmagovalnega odra Toura pogledoval proti SP v Zürichu. FOTO: Charly Lopez/ASO

Zasedba s Tadejem Pogačarjem, Domnom Novakom (oba UAE), Matejem Mohoričem, Matevžem Govekarjem (oba Bahrain Victorious), Primožem Rogličem (Red Bull Bora Hansgrohe), Janom Tratnikom (Visma Lease a Bike) in Luko Mezgecem (Jayco Alula) bo med najmočnejšimi na startu 273,9 kilometra dolge preizkušnje s 4470 višinskimi metri.

Trasa je najbolj na kožo pisana Pogačarju, ki je že decembra lani med pripravami napovedal boj za zmago. »Zmaga je napovedana in ni dvoma, za koga bomo dirkali. Govoril sem s Tadejem in Primožem, s katerim imamo še enega močnega aduta. Z obema lahko dosežemo odličen rezultat,« je Murn dodal o cestni dirki, medtem ko še ni jasno, ali bo Slovenija imela predstavnika v vožnji na čas 22. septembra.

»Na voljo imamo dve mesti, vendar je kandidat samo Primož, ki bo ta teden sporočil, ali bo nastopil tudi v tej disciplini. Vsi drugi kandidati, Tadej, Matej in Jan, prihodnji konec tedna dirkajo v Kanadi, vrnili se bodo šele v torek, zato bi bilo premalo časa, da bi se prilagodili na časovno razliko in se vrhunsko pripravili za kronometer,« je še povedal selektor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije