Strup za angleška kluba

Serge Gnabry junak večera lige prvakov v Londonu. Napoli in Barcelona sta se razšla z neodločenim izidom 1:1.
Fotografija: Serge Gnabry je bil neustavljiv za Chelsea. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Serge Gnabry je bil neustavljiv za Chelsea. FOTO: Reuters

Nogomet večkrat ponuja tudi najbolj nepredvidljive zasuke, a v primeru para osmine finala lige prvakov med Chelseajem in Bayernom je po zmagi nemškega kluba na Otoku s 3:0 (v drugi tekmi torkovega večera sta se Napoli in Barcelona razšla z neodločenim izidom 1:1) težko verjeti, da bi ta zapravil priložnost uvrstitve med izbrano osmerico. Bavarci so delovali zelo zanesljivo in učinkovito, blestela je zlasti naveza Roberta Lewandowskega in Sergea Gnabryja.

Prvega nogometna Evropa že dolgo pozna. Gole je zabijal za Borussio v Dortmundu in v tem porurskem mestu ohranjal izjemen ugled, mikavna ponudba mu je nato odprla vrata najuspešnejšega in najbogatejšega športnega kluba v Nemčiji. Če je Lewandowski že dolgo nevarnost za vratarje nasprotnih klubov, Gnabry takšnega ratinga med nogometnimi strelci še nima, četudi je z goloma zdaj spet opozoril nase. Še bolj vidno pa v tistem jesenskem skupinskem delu, ko se je, prav tako v metropoli Združenega kraljestva, k Bayernovi zmagi nad Tottenhamom s 7:2 kar štirikrat zapisal med strelce. »Sergeu bodo kmalu prepovedali vstop v London,« so po dvojčku golov s Chelseajem šaljivo zapisali v osrednjem resnem münchenskem časniku Süddeutsche Zeitung.

Mlajši le Wilshere

Sin domačinke iz Stuttgarta in njenega moža, ki se je na nemški jug priselil iz Slonokoščene obale, je že od malega užival v žogi. Prve ure na zelenicah je preživljal pri lokalnih moštvih, vabilu k Stuttgartovi nogometni šoli, iz katere so prišli nekateri zelo ugledni učenci (Jürgen Klinsmann, Hansi Müller, Guido Buchwald ...), se kajpak ni kazalo upreti. Tako kot se tudi ne bi spodobilo zavrniti povabila iz Londona. Pri Arsenalu je zaradi strogih otoških pravil za prihod v uradni ustroj članskega moštva moral počakati na svoj 16. rojstni dan. Seveda je svojo londonsko pot začel pri mladinski selekciji, v knjigah bogate klubske zgodovine pa je pozneje ostal zapisan kot drugi najmlajši nogometaš doslej pri Arsenalu z nastopom v udarni enajsterici; štel je 17 let in tri mesece, mlajši od njega je bil le Jack Wilshere.

Kot pridruženi član Arsenala se je hitro seznanil s kultom kluba in razmišljanjem o tem, da sta velika tekmeca v mestu Tottenham in Chelsea, prav njima pa je zdaj za Bayern s posebnim užitkom zabijal gole. V Londonu je Gnabry oblekel tudi dres West Hama, še enega posebnega kluba z vzneseno in zvesto navijaško bazo, sledila je vrnitev v Nemčijo s selitvijo na sever v Bremen, član Bayerna je postal junija 2017. Že pred tem se je preizkusil v reprezentanci, zdaj je že nekaj časa posebej podčrtan na seznamu selektorja Jogija Löwa. Ne nazadnje je nogometaš, ki je najhitreje v zgodovini nemške izbrane vrste zabil 10 golov – že na svoji 11. tekmi. Pred njim je bil rekorder Miroslav Klose, ki je ta mejnik dosegel v 13. nastopu.
»London nam ustreza,« je v govoru po gladki zmagi poudaril prvi mož kluba Karl-Heinz Rummenigge in se spomnil, da je prav v tem mestu Bayern pred sedmimi leti nazadnje osvojil ligo prvakov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije