DIRKA PO FRANCIJI

Tour brez Primoža Rogliča v Pireneje

Padec v 12. etapi je bil prehud, da bi nadaljeval dirko. Naslednji izziv za zasavskega orla OI v Parizu ali Vuelta.
Fotografija: Primož Roglič, nasvidenje na OI v Parizu ali na Vuelti. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič, nasvidenje na OI v Parizu ali na Vuelti. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Že tretjič zapored se je Tour de France za Primoža Rogliča končal predčasno. Iz njegove ekipe Red Bull Bora Hansgrohe so včeraj dopoldne sporočili, da so se po temeljitih zdravniških pregledih po grdem padcu v 12. etapi odločili, da 34-letni Kisovčan ne bo nadaljeval dirke.

Za Rogliča nesreča nikoli ne počiva, bi lahko spet zapisali po tem, kar se mu je zgodilo 12,2 km pred ciljem ravninske 12. etape v kraju Villeneuve-sur-Lot. Kazahstanski kolesar Aleksej Lucenko (Astana) ni bil dovolj pozoren, s kolesom je podrsal ob robnik, ki je ločeval dva vozna pasova, in padel na nasprotni pas, na katerem je nanj z veliko hitrostjo naletel ravno Roglič.

Grdo je padel na desno ramo, ki si jo je poškodoval že večkrat in so mu jo leta 2022 tudi operirali, a je s pomočjo moštvenih kolegov v cilj prikolesaril 2:27 za zmagovalcem etape Biniamom Girmayem (Intermarche Wanty) in tudi glavnimi tekmeci v boju za rumeno majico Tadejem Pogačarjem (UAE), Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike). Tako je Roglič v skupnem seštevku zdrsnil na 6. mesto z zaostankom 4:42. Jasno je bilo, da je v boju za rumeno majico bolj kot ne odpisan, ne pa tudi, kako hude so poškodbe.

Tretji predčasni konec

To je pred startom 13. etape, ki jo je v sprintu glavnine dobil Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), nekoliko razjasnil športni direktor ekipe Red Bull Bora Hansgrohe Rolf Aldag: »Na srečo ni prišlo do zlomov ali pretresa možganov, vendar so bili udarci pri dveh padcih (Roglič je padel tudi v 11. etapi, op. p.) premočni, da bi lahko nadaljeval dirko.«

Karavana Toura gre tako danes v Pireneje, kjer bosta na sporedu dve ključni etapi v boju za rumeno majico (Pogačar jo nosi s prednostjo 1:06 pred Evenepoelom) brez Rogliča, v njegovem taboru pa niso objavili, kateri so naslednji cilji. Rogla je pred padcem dal vedeti, da si želi nastopiti na cestni dirki na olimpijskih igrah, ki je na sporedu 3. avgusta. Če poškodbe niso prehude, ima dovolj časa za nekaj dni okrevanja in priprave za Pariz. Druga možnost je, da se bo osredotočil na Vuelto, ki se bo 17. avgusta začela v Lizboni in na kateri bi lovil rekordno četrto zmago, na dirki po Španiji je že bil najboljši v letih 2019, 2020 in 2021.

Sicer pa je to zanj že tretji zaporedni predčasni konec Toura, na katerem je zadnjič v cilj prikolesaril leta 2020 na 2. mestu za Pogačarjem. Lani je dirko po Franciji izpustil, leta 2022 je zaradi posledic padca v 5. etapi odstopil po 14. etapi, leta 2021 pa je grdo padel že v 3. etapi in vztrajal do 9. etape.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije