NOGOMET

Ukrajinska past za Olimpijo

Evropski četrtek: Olimpija - Žitomir, Maribor - Universitatea, Zrinjski - Bravo.
Fotografija: Po ligaški premieri bo Victor Sanchez Olimpijo prvič vodil tudi v Evropi. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Po ligaški premieri bo Victor Sanchez Olimpijo prvič vodil tudi v Evropi. FOTO: Facebook

Slovensko kompozicijo nogometnih klubov v evropskih kvalifikacijah bo z današnjo prvo tekmo 2. kroga za konferenčno ligo dopolnila še Olimpija. Ob 19. uri jo bo v Stožicah izzval ukrajinski klub iz Žitomirja. Dobro uro pozneje (20.15) bo evropski popravni izpit imel tudi Maribor. V Ljudskem vrtu bo gostil romunsko Universitateo iz Craiove. Prve tekme pa bo zvečer (21.00) v v Mostarju zaokrožil še Bravo na gostovanju pri Zrinjskem.

Prvi tekmec zeleno-belih je zelo pomenljiva uganka. Tudi za španskega trenerja Victorja Sancheza, ki se sicer po »špansko« drži trenerskih prijemov. »Ne vem veliko, le toliko kot potrebujem. Za tekmo smo se pripravljali tako, da smo razmišljali o sebi, o tem, kako bomo čim bolj povezani, samozavestni in kako bom jaz čim bolje povezan z igralci,« je usmeril pogled v zelo, zelo pomenljivo tekmo s sila neugodnim in neznanim tekmecem.

Že razmerje v vrednosti moštev daje misliti, kdo je favorit v tem dvoboju. Proti 11,63 milijonov evra ocenjeni vrednosti Olimpijinega moštva se bo postavilo 22,45 milijonov evra vredno žitomirsko moštvo. V njem je veliko več ukrajinskih igralcev, kot je slovenskih pri Olimpiji.

Sanchezova igralna filozofija na igrišču ob ligaški premieri proti Primorju ni pokazala »zob«. Deloma jo je razkril kapetan Marcel Ratnik. »Manjše taktične spremembe so vidne v napadalni formaciji, a podobno smo igrali že pri Albertu Rieri. Je pa Sanchez prinesel svežino. Poudarek je na tem, da imamo žogo pod nadzorom v svojih nogah. Tekma? Vsaka je za sebe, to bodo odločale manjše napake,« je povedal 20-letni Prekmurec.

Maribor za prvaka in za ligo prvakov

Vijolični še niso povsem preboleli poraza z bolgarskim Botevom v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo. Nekaj pomenljivih besed trenerja Anteja Šimundže je izzvalo pojasnila iz tabora »strateškega partnerja«. Cem Basgul je mož, ki zastopa poslovneža Acuna Ilicalija v vijoličnem projektu. »Ustvariti želimo moštvo, ki bo redno sodelovalo v zaključnih delih evropskih klubskih tekmovanja. Ko bomo to dosegli, si želimo znova v ligo prvakov, kamor Maribor sodi. Ne želimo pripeljati večjega števila igralcev, ker že imamo najboljšo ekipo v ligi, spotrebujemo pa nekaj dodatkov,« je Basgul za dnevnik Večer predstavil načrte z Mariborom.

Besede turškega selektorja še ne pomenijo, da je Maribor v Evropi vrgel puške v koruzo. Universitatea, pri kateri je eden od vidnejših igralcev nekdanji član Olimpije in Maribora, Aleksandru Cretu, je resda favorit, toda ... »Odločale bodo malenkosti. Dvoboji, 'druga žoga', večja posest žoge, samozavest,« je napovedal Marko Božić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije