SP V ROKOMETU 2021

V Kairu ostala samo še smetana

Danska in Francija po trilerjih v polfinalu SP, naprej še Španci in Švedi. Landin še ni odigral tako nore tekme, v kateri sta blestela tudi sodnika.
Fotografija: Danski zvezdnik Mikkel Hansen je Egipčanom zabil deset golov, a končnico spremljal na kazenskem stolu. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Odpri galerijo
Danski zvezdnik Mikkel Hansen je Egipčanom zabil deset golov, a končnico spremljal na kazenskem stolu. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

O 27. svetovnem prvenstvu v Egiptu si lahko mislimo marsikaj, zaradi pandemije koronavirusa se bo v zgodovino zapisalo kot najbolj depresivno, a četrtfinalne tekme so bile pravi posladek. Tudi naključni gledalci v Sloveniji so si grizli nohte, ko so gledali 150 minut rokometa in videli srhljivki, ki sta se končali z zmagama Danske in Francije. Manj stresa so doživeli Španci in še manj Švedi.

Današnji večer v osrednji dvorani v Kairu prinaša polfinalna dvoboja Španija – Danska (20.30) in Francija – Švedska (17.30). Kakor koli je bilo prvenstvo z rekordnimi 32 reprezentancami, od katerih nekatere ne bi premagale slovenskega prvoligaša Dobove, presenetljivo in na trenutke bizarno, so na koncu v boju za kolajne ostale dobre znanke. Španci so evropski prvaki, Danci svetovni in olimpijski prvaki, Francozi rekorderji po številu naslovov (6) in Švedi dvakratni svetovni prvaki. Smetana za oblizniti prste.

Španci so kot vino, iz leta v leto boljši, čeprav imajo v svojih vrstah še vedno Raula Entrerriosa (39), Daniela Sarmienta (37), Virana Morrosa (37), Gedeona Guardiolo (36) in Joana Cañellasa (34), ki so jih mnogi odpisali že pred EP 2018 na Hrvaškem, a so osvojili naslov in ga ubranili lani na Švedskem. V četrtfinalu so lažje, kot je bilo pričakovati, premagali Norveško z 31:26 (21:15). Obramba je razorožila najboljšega strelca tekmecev Sanderja Sagosena, ki je zadel le štirikrat. Alex Dušebajev je bil dvakrat bolj učinkovit. Zdi se, da ima Španija najboljše razmerje med izkušnjami in mladostjo in da gre lahko do konca ter po letih 2005 in 2013 tretjič osvoji rokometni Mt. Everest.

Danci kot mačke

Toda pred njo bo visoka ovira. Danska zlepa ne bo predala praporja. Da ima devet življenj kot mačke, ki se sprehajajo v praznih dvoranah, je pokazala na maratonu z dvema podaljškoma in izvajanjem sedemmetrovk proti žilavi domači reprezentanci. V ospredju sta bila hrvaška sodnika, ki pa sta po splošni oceni odlično opravila delo, ko mnogim tudi na igrišču niso bila jasna pravila. Prvi danski zvezdnik Mikkel Hansen je podaljšek in loterijo sedemmetrovk spremljal s stola ob igrišču in po koncu skočil v objem soigralcem, tudi junakoma, vratarju Niklasu Landinu in strelcu odločilnega gola Lasseju Svanu. »Mislil sem, da smo izgubljeni, ampak potem smo dobili še eno priložnost. Takšne tekme še nisem doživel v karieri,« si je oddahnil Landin, soigralec Mihe Zarabca iz evropskega prvaka Kiela.

Tudi Francozi so se v polfinale uvrstili skozi šivankino uho, po podaljšku proti presenetljivo dobri Madžarski, ki ji je v dodatnih desetih minutah zmanjkalo moči in je zadela samo še dvakrat za končnih 35:32. Francozi so tudi brez ikone zadnjih 15 let Nikole Karabatića, ki se je kot populistični politik posvetil tvitanju, prišli v boje za kolajno, novi selektor Guillaume Gille pa je dostojno nasledil Didierja Dinarta. Trikolori bodo favoriti proti Švedom, ki pa so tudi brez kopice članov prve sedmerke pokazali najlepši rokomet na mundialu. Katarce so razbili kar za ducat golov (35:23). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije