DIRKA PO FRANCIJI

Zasavcu gorsko junaštvo, Kelt na hitro hrano in pivo

Valižan Geraint Thomas osvojil kolesarsko francosko pentljo Primož Roglič s skupnim četrtim mestom spisal zgodovino.
Fotografija: Zasavec v vožnji na čas ni ubranil skupnega tretjega mesta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zasavec v vožnji na čas ni ubranil skupnega tretjega mesta. FOTO: Reuters

PARIZ – Stopeta izvedba kolesarske dirke Tour de France je v zadnjih dneh prinesla vrtiljak sprehodov na vrhu skupne razpredelnice, seveda je bilo dramatično zaradi tega, ker je bil v tej igri zasukov dejavno udeležen Slovenec Primož Roglič. Zasavec je v petek dobil zadnjo pirenejsko gorsko etapo od Lurda do Larunsa in v skupnem seštevku s četrtega skočil na tretje mesto s trinajstimi sekundami prednosti pred Chrisom Froomom. V sobotnem posamičnem gorskem kronometru od Saint-Pée-sur-Nivella do Espeletta je svetovni podprvak v vožnji na čas z osmim mestom zaostal za svojimi pričakovanji, Froome si je prikolesaril drugo mesto ter minuto in enajst sekund pred Rogličem, s tem pa si je pred nedeljsko zadnjo, paradno etapo v središču Pariza dokončno zagotovil tretje mesto. Francosko pentljo je za največji uspeh v karieri osvojil Valižan Geraint Thomas, na drugem mestu je za seboj pustil Nizozemca Toma Dumoulina, štirikrat najboljši na Touru Froome je obstal na tretji stopnički, Primož Roglič pa je za njim zaostal za 58 sekund.

Slovenski as si je v petek prikolesaril drugo etapno zmago na francoski pentlji po lanski v Alpah. V etapi s šestimi kategoriziranimi vzponi je napadel na zadnjem, na prelaz na Aubisque, nato pa je bil izvrsten tudi v 20-kilometrskem spustu. V cilj je prispel devetnajst sekund pred Geraintom Thomasom, tretji je bil Francoz Romain Bardet, Froome pa osmi. »Noro, občutek je resnično lep. Očitno sem imel tokrat najboljše noge. Večkrat sem poskusil z napadom in se na spustu otresel tekmecev,« je Roglič pokomentiral uspeh v pirenejskem gorovju. Tom Dumoulin pa ni imel enakega mnenja o tekmečevem uspehu, navrgel je, da je Zasavcu do zmage v 19. etapi pomagala tudi vožnja v zavetrju spremljevalnega motociklista. »Sem nadvse razočaran, to nima smisla. Motocikel bi moral biti za nami, tako pa je Primož v zavetrju, ko je motocikel pripeljal mimo, na ravnem delu preprosto odbrzel naprej. Sprintal sem na polno, pa ga vseeno nisem mogel ujeti,« se je pritoževal drugi v skupnem seštevku. »Način, kako si je prikolesaril prednost, je bil kar malce presenetljiv. Osredotočen sem bil na ovinke, vozil sem za Tomom. V svoji zbranosti pa tudi nisem videl, da so nekateri spremljevalni motocikli prišli preblizu kolesarjem,« pa je vso zgodbo strnil Geraint Thomas. Dumoulin, svetovni prvak v kronometru in lanski zmagovalec Gira d'Italia, je sicer, ko je pozabil na zadevo z motocikli, pohvalil impresivno Rogličevo zmago. »Slovenec je preprosto izkoristil okoliščine. Roglič je bil boljši od nas, o tem ni treba diskutirati.« Slovenski dvakratni zmagovalec Tourovih etap pa je na vprašanje o izrabi zavetrja le odgovoril: »Kaj na rečem? Ne morem komentirati reči, na katere nimam vpliva. Ne vidim, kje je tu problem.«

Kalorična proslava

Sobotna 31-kilometrska vožnja na čas v francoski Baskiji pa se Primožu Rogliču ni izšla. Morda je k temu kaj pripomoglo kronometrsko kolo, ki ravno ni zadnji tehnološki izum, verjetno pa je bila glavni razlog za osmo mesto utrujenost po naporih v petek. Zasavec je imel po nastopu mešane občutke, izguba tretjega skupnega mesta in prostora na zmagovalnih stopničkah je vnesla kanček nezadovoljstva. Najhitrejši je bil svetovni prvak v tej disciplini Dumoulin, sekundo pred Froomom in 14 pred keltskim kolesarjem Thomasom. »To je to, kar sem v tem trenutku zmožen. Nimam si česa očitati,« je povedal Roglič, malce pa je potarnal tudi nad kolesarskim materialom na voljo v njegovi ekipi LottoNL-Jumbo. »Daleč od tega, da sem razočaran. Le kdo bi rekel, da bom – ko sem začel letošnji Tour – četrti. Bodimo realni, to je to, ponosni in veseli smo,« je razložil. Primož je pred začetkom Toura sicer dejal, da gre v Francijo nabirat izkušnje za napad na najvišja mesta v skupnem seštevku v prihodnjih letih, četrto mesto pa je seveda največji slovenski uspeh na francoski pentlji. Do letos sta najvišje mesto v skupnem seštevku držala Tadej Valjavec in Janez Brajkovič z devetim. »Ogromno sem se naučil, pridobil izkušnje. Zelo uporabne stvari, ki mi bodo prav prišle v prihodnjih letih,« je še pojasnil Roglič. No, Geraint Thomas je po sobotnem kronometru in zagotovljeni zmagi na Touru tudi pojasnil, kako bo proslavil veliki uspeh. »Sicer ne bom preveč proslavljal. Privoščil si bom hitro hrano in popil nekaj piv,« je za kolesarje netipično, nad kalorijami navdušeno sporočil Valižan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije