DIRKA PO FRANCIJI

Zmagal Alaphilippe, Roglič ostaja blizu

Roglič je s skupino najboljših zaostal za slabih devet minut. 
Fotografija: Primož Roglič. FOTO: AP
Odpri galerijo
Primož Roglič. FOTO: AP

BAGNERES-DE-LUCHON – Francoz Julian Alaphilippe je zmagovalec 218 kilometrov dolge 16. etape 105. kolesarske dirke po Franciji s ciljem v Bagneres-de-Luchonu. Potem, ko je letos dobil uvodno etapo v Alpah, si je danes priboril tudi zmago na uvodni etapi v Pirenejih. Glavnina s favoriti, tudi s Primožem Rogličem, je zaostala slabih devet minut. Za 26-letnim Alaphilippom sta danes prišla v cilj Španec Gorka Izaguirre in Britanec Adam Yates, ki sta zaostala po 15 sekund. Predvsem Yates bi lahko Alaphilippu otežil pot do novega uspeha, a je v sami končnici dirke na zadnjem spustu padel. 

Od trpljenja do sreče


»Nimam besed. To je bil dan trpljenja, a zdaj sem presrečen,« je po zmagi dejal Alaphilippe. Ker ubežniki niso ogrožali vodilnih, jih glavnina tokrat niti ni lovila in v vodstvu ostaja Britanec Geraint Thomas pred rojakom Chrisom Froomom in Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Skupaj z njimi je prišel v cilj tudi Roglič, danes 31., ki za tretjim mestom zaostaja 48 sekund. Kristijan Koren je osvojil 124. mesto z zaostankom več kot pol ure.

Huda preizkušnja kolesarje čaka v sredo, ko bodo nastopili na 65 km dolgi etapi med Bagneres-de-Luchonom in Saint-Lary-Soulanom. Na vzponu na Col du Portet pričakujejo številne napade, ki lahko spremenijo vrstni red prav pri vrhu. Za kolesarje so pripravili tudi poseben start, ki morda malce spominja na formulo 1, saj bo vodilni dobil prvo pozicijo, ostali pa za njimi. Ker se etapa začne neposredno z vzponom želijo prireditelji preprečiti, da bi ekipa Sky zavzela vodilne položaje in skupaj preprečevala napade in branila svojega kapetana.

Etapa, ki jo je zaznamoval protest


Alaphilippe je tudi danes potrdil, da upravičeno nosi majico najboljšega gorskega kolesarja na Touru. Danes pa si je majico za najboljšega sprinterja priboril Slovak Peter Sagan. Zanj bi bila to že šesta zelena majica, s čimer bi izenačil dosežek Nemca Erika Zabla. Morda bi si jo lahko priboril že lani, vendar so ga diskvalificirali zaradi domnevne krivde za padec v cilju četrte etape v Vittelu. Šele več mesecev po diskvalifikaciji so ga odgovorni nato rehabilitirali.

Današnja etapa se je po kakšnih 10 minutah začela s protestom kmetov, ki so z balami sena zaprli cesto. Žandarmerija je umaknila seno in za odganjanje protestnikov uporabila tudi solzivec. Delno so bili prizadeti tudi nekateri kolesarji, a po kratki medicinski pomoči so nadaljevali etapo. 

Gilbert zaključil dirko po Franciji


Za trenutek groze je danes poskrbel nekdanji svetovni prvak Belgijec Philippe Gilbert. Slabih 60 km pred ciljem je zletel preko ograde v jarek, a na srečo sam priplezal nazaj na cesto in nadaljeval etapo. Da ni nič hujšega, je nakazal z dvignjenim palcem, pa čeprav je krvavel na levi roki. Nesreča se je zgodila zelo blizu spomenika, ki označuje smrtno nesrečo italijanskega prvaka Fabia Casartellija leta 1995. Kasneje so Gilberta odpeljali v bolnišnico v Toulouse na preiskave, po prvih poročilih pa si je težje poškodoval levo koleno in zato tudi predčasno končal dirko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije