NOGOMET

Zmagi ohranjata upe o napredovanju

Prvi domači tekmi za Olimpijo in Celje v konferenčni ligi.
Fotografija: Avstrijci vedo, Raul Florucz je Olimpijin virtuoz, na katerega bodo v Stožicah najbolj pozorni. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Avstrijci vedo, Raul Florucz je Olimpijin virtuoz, na katerega bodo v Stožicah najbolj pozorni. FOTO: Blaž Samec

Olimpija in Celje sta dolgo čakala na prvo domačo tekmo v konferenčni ligi in jo naposled dočakala. V drevišnjem 2. krogu bosta imela na papirju lažja tekmeca kot v uvodnem, ki se je za slovenska predstavnika končal s porazom, Olimpije v Heidenheim​u z 1:2, Celja v Guimaraesu z 1:3. Zeleno-beli bodo gostili regijskega nasprotnika Lask iz Linza, Celjani istanbulski Bašakšehir. Le zmagi ohranjata velike možnosti za preboj v osmino finala.

Računice pravijo, da bo za preboj v dodatne kvalifikacije za osmino finala (v dveh tekmah se bodo pomerila moštva, razvrščena od 9. do 24. mesta, neposredno med 16 najboljših se bo uvrstilo prvih osem) treba osvojiti najmanj osem točk, najverjetneje še točko ali dve več. Olimpija in Celje sta del petnajsterice klubov, ki so izgubili prvo tekmo.

Učinkovitejši, ne le enakovredni

Vodilni Ljubljančani v slovenskem prvenstvu v najbolj odločilno jesensko obdobje vstopajo s pomenljivo formo. Po dveh porazih – prvemu nasploh v sezoni v Nemčiji in takoj drugemu v domačem DP – so bili minuli konec tedna v Lendavi vse prej kot prepričljivi.

»Nismo dovolj učinkoviti,« je priznal Victor Sanchez, Realov učenec na Olimpijinem trenerskem stolčku, ki je, resnici na ljubo, homogeniziral, uglasil in stabiliziral moštvo po sijajnem poletju. Toda po odličnem prvem delu sezone je zdaj trenutek, ko morajo Ljubljančani iz petnih žil iztisniti vso moč in znanje, da bi bili na obeh frontah uspešni.

Victor Sanchez in Albert Riera sta rojaka, kolega, tekmeca in trenerja, ki ustvarjata evropsko Olimpijo in Celje. FOTO: Matej Družnik
Victor Sanchez in Albert Riera sta rojaka, kolega, tekmeca in trenerja, ki ustvarjata evropsko Olimpijo in Celje. FOTO: Matej Družnik

»Proti bundesligašu smo tekmovali, torej zmoremo. To je tudi izziv in vabilo za navijače,« je pozval 12. igralca v Stožice Sanchez, ki ima naoljen stroj, a premalo lucidnih in spretnih posameznikov s potezo več. V tem obdobju in na tej ravni šteje tudi »fizika«, proti tekmecem z germanskim slogom igre še toliko bolj.

Lask je bil v preteklosti dom najboljših slovenskih napadalcev (Sašo Udovič, Milan Osterc, Milivoje Novaković), tudi najboljši Olimpijin strelec v tej sezoni Raul Florucz je bil pred odhodom na hrvaško »mladinec« črno-belih. Lask je v vzponu, trener Markus Schopp je septembra prevzel moštvo in začel s porazom v mestnem derbiju proti »Blue Weiss«, potem pa so »črno-beli« nanizali šest tekem brez poraza.

Ljubljančani so v Stožicah v kvalifikacijah vse tri tekme izpeljali v izjemnem slogu in Žitomir, Šerif ter Rijeko izločili s skupnih 10:0.

Rekonvalescent Mark Zabukovnik je lahko eden od skritih celjskih adutov. FOTO: Voranc Vogel
Rekonvalescent Mark Zabukovnik je lahko eden od skritih celjskih adutov. FOTO: Voranc Vogel

Celjani doma ne izgubljajo

Odlično razpoloženje po zmagovalnem ligaškem trilerju nakazuje še eno odlično nogometno predstavo celjskih nogometašev. A Celjani izzivajo, so igrivi in zato bolj ranljivi. Za Evropo celo preveč, davek plačujejo v obrambi. »Na treningih največ časa posvečamo igri v obrambi, a hkrati imamo najboljši napad,« je branilec David Zec izpostavil tudi pozitivno stran Celjanov, ki so v Evropi na domačih tekmah trikrat zmagali in le enkrat igrali neodločeno.

»Pred nami je sijajna priložnost. To je tekma, ki ne potrebuje mentalne priprave in jo želimo zmagati. Motivacija je visoka,« je Albert Riera sprožil prvi rafal pogledov na dvoboj, v katerem želi, da bi igralci na igrišču pokazali močan značaj, da bi igrali s slogom, močjo in bili boljši od tekmecev.

Stanje se izboljšuje tudi med poškodovanimi igralci. »Tamar Svetlin se je vrnil po poškodbi gležnja, Marku Zabukovniku manjkajo le tekmovalne minute, Aljaž Krefl bi lahko pomagal v drugem polčasu,« je razkril Španec, ki ima zaradi svojih ostrih in iskriv misli veliko »oboževalcev« tudi med turško sedmo silo.

Svojstven Majorčan se ne boji utrujenosti, le tekme ne želi začeti z mislijo o porazu. »Ko jo nadzoruješ in si premočan, ne čutiš utrujenosti. Le v trenutkih, ko nam ne bo šlo vse od nog, bomo morali biti zelo, zelo zbrani,« je povedal in jasno postavil piko na i. »Vedno, pravim, se pripravljamo za zmago.« Ta bi bila vredno še 500.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije