UČINKOVITI UKREPI

Če ne ukrepajo, bo liga prvakov nezanimiva

Ob predsedniku Evropske nogometne zveze tudi velikani za solidarnost z malimi. Videotehnologije pa v nasprotju s svetovno zvezo ne kani uvesti na vrat na nos
Fotografija: Aleksander Čeferin med dobrimi in slabimi stranmi evropskega nogometa krmari z dobro voljo. FOTO: AP
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin med dobrimi in slabimi stranmi evropskega nogometa krmari z dobro voljo. FOTO: AP

BRATISLAVA – V sodobnem nogometu je nekaj zadev oziroma problematike, ki bi jo bilo treba za dobrobit najpomembnejše postranske stvari na svetu rešiti. Tega se zaveda tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, kar je potrdil na rednem kongresu Uefe v Bratislavi. »Ugotavljamo, da je ravnotežje v nogometni Evropi porušeno, nekateri klubi so vse bogatejši, drugi vse revnejši. Nekaj v povezavi s tem moramo postoriti, hkrati pa nam predpisi EU to onemogočajo. Zato smo se povezali z Evropsko komisijo, z namenom, da lahko sprejmemo učinkovite ukrepe, ne le športne, tudi pravne. V evropskem športu se je vse spremenilo po primeru Bosman, vse je postalo prosti trg. Zaradi tega v določenih državah mladih igralcev ne moreš več zadržati v klubih. Z Evropsko komisijo smo se pogovarjali, da gre pri športu za specifično področje, ne za klasičen prehod delovne sile. Določene omejitve bi morale biti. Konkurence ne more biti, če gredo vsi tja, kjer je denar,« je Čeferin najprej opisal problematiko bogataških klubov in finančno močnih lig. Zato se govori o luksuznem davku, s katerim bi klubi, ki porabljajo več od dovoljenega, prispevali v skupno blagajno, sredstva pa bi se nato razporedila.

Futsal na OI?

»Veliki klubi se zavedajo, da je nekaj treba narediti, saj drugače tekmovanje v ligi prvakov ne bo več zanimivo. Tako so pripravljeni več investirati v solidarnost, saj se zavedajo, da je to nujno za razvoj in konkurenčnost,« se zaveda tudi nekdanji prvi mož Nogometne zveze Slovenije. Aktualna je tudi zaradi spornih sodniških odločitev uvedba sistema pregleda posnetkov VAR. »Ko se bomo odločili za uporabo tehnologije, bomo do uvedbe te počakali vsaj eno sezono. Sodnike moramo namreč pripraviti na to. Obstaja pa cela vrsta nejasnih situacij. Če sodnik pokaže na prepovedani položaj in se igra ustavi, posnetek pa pokaže, da ga ni bilo, ali nato ponavljaš akcijo? V nasprotju s Svetovno nogometno zvezo Fifo se ne želim zaletavati v tako pomembne odločitve. VAR bi lahko uporabili v le štirih trenutkih, ki ključno vplivajo na tekmo: ob zadetku, če je ta dosežen na regularen način, odločitvi za najstrožjo kazen, izključitvi in v primeru, da bi se storilo napako pri identiteti igralca,« meni Čeferin. Zanimivo, predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge, ki se ne strinja s stališčem Uefe, ker v Nemčiji že imajo sistem pregleda posnetkov, si v ligi prvakov želi hitrejšo uvedbo tehnologije. Predsednik Uefe se je odzval tudi na nedavno evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu, ki ga je gostila Slovenija oziroma Ljubljana. »Odziv je, da je bilo to morda najbolje organizirano prvenstvo doslej, obiskanost pa je bila vrhunska. Moja zamisel, o tem sem tudi govoril s predsednikom Fife Giannijem Infantinom, je, da poskušamo futsal uvrstiti na olimpijske igre. Lahko bi bil zanimiv šport,« je sklenil Čeferin, ki že razmišlja o novem predsedniškem mandatu. Volitve bodo prihodnje leto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije