NI ŠE KONEC

Kolesarski biser iz Komende gre v svet

Mladi slovenski as Tadej Pogačar je slavil na 55. dirki prihodnosti v Franciji. Stroka mu napoveduje bleščečo prihodnost.
Fotografija: Tadej se že navaja na rumeno barvo. FOTO: Elise Rasmussen
Odpri galerijo
Tadej se že navaja na rumeno barvo. FOTO: Elise Rasmussen

Slovensko kolesarstvo letos piše krasne zgodbe. Primož Roglič je dirko po Franciji končal tik pod odrom za zmagovalce, prej pa je dobil dirko po Baskiji in Sloveniji, Matej Mohorič je v dveh tednih postal skupni zmagovalec dirke po Beneluksu in Nemčiji. Obeta tudi podmladek! Devetnajstletni Tadej Pogačar je postal zmagovalec 55. dirke prihodnosti (Tour de l'Avenir) oziroma tako imenovane dirke po Franciji za mlade kolesarje in polprofesionalce.

Opažen

»Vesel sem te zmage. Na dirki sem užival,« priznava 19-letni nadarjeni kolesar iz Komende, ki je prišel v Francijo z velikimi apetiti. Ne nazadnje je letos že zmagal na Češkem na dirki Grand Prix Priessnitz spa, na slovenski pentlji pa se je zavihtel na četrto mesto. »Zelo sem bil motiviran vso sezono, Tour de l'Avenir pa je bil osrednji cilj. Nič mi ni bilo težko narediti, da bi prišel kar se da dobro pripravljen na to dirko,« nadaljuje Pogačar. »To je največja in najprestižnejša dirka za kolesarje do 23. leta. Vsi pridejo v najboljši formi. Rezultat se opazi. Komur uspe, se mu dobro piše,« Tadej navrže nekaj misli o dirki, na kateri se je prvih šest dni spopadal z ravnino in kilometri. V skupno vodstvo se je prebil v sedmi, prvi alpski etapi, s tretjim mestom. Tretji je bil tudi na deveti etapi, ki se je končala v Val d'Iseru.

Bojni plan za mizo

»Vsak dan po malo! Najbolj z ekipnim kronometrom v 4. etapi, kjer smo zasedli osmo mesto in prišli v cilj pred vsemi najhujšimi konkurenti. Ko pa sem v sedmi etapi oblekel rumeno majico, sem jo branil do konca. Konkurenca je bila močna, pozorno je spremljala moje kolesarjenje. Najbolj so se okoli prevzema rumene majice trudili Kolumbijci. Vsi so me hoteli zlomiti in premagati,« Tadej nadaljuje nizanje podrobnosti.

Tadej Pogačar se je izkazal tudi na dirki po Sloveniji. FOTO: Delo.si
Tadej Pogačar se je izkazal tudi na dirki po Sloveniji. FOTO: Delo.si

Na tekmovanju je bil dan enak dnevu. Zjutraj kave ni pil, ampak je zaužil le kofeinske gele, privoščil pa si je zajtrk. Preden je sedel na kolo za novo etapo, je pojedel še nekaj riža in testenin. A ne pozneje kot tri ure pred startom. Po štirih ali petih urah na kolesu je sledil prihod v hotel. Po masaži večerja, delovnega dne pa še ni bilo konec!

»Praksa je bila, da smo si pri večerji in zajtrku še enkrat ogledali traso prihodnje etape in naredili plan,« pripoveduje Pogačar, čigar noge so trpele. »Po par dneh si tako utrujen ... Vse skupaj rešuješ z masažami,« razkrije, kako se je boril z bolečinami, ki pa jih je ugnal, tako kot konkurenco! Za to je dobil tudi manjšo denarno nagrado, rumeno majico in rože.

Beseda velja

V teh letih si je Tadej nabral nekaj odličij in pokalov. Zato ne preseneča, da je prav poletne dni, ki jih preživlja doma, izkoristil, da lovorike spravi v škatlo in jih shrani na podstrešju. Da se je zapisal kolesu, gre levji del zaslug trenerju Mihi Konciliji, ki je predlagal njegovim staršem, naj se njun starejši sin ukvarja s kolesarstvom.

»Ker sem vedno hotel početi tisto, kar je počel brat, sem mu čez pol leta že sledil,« se Tadej spominja začetkov. Kljub številnim obveznostim je tudi vesten študent. »Šola in kolo gresta skupaj, če je glava na pravem mestu,« jasno pove, da ni ovir, da ne bi iz sebe nekaj naredil tudi v šoli. Danes je študent prvega letnika fakultete za športni menedžment v Kranju. Do konca sezone ga čaka še nastop na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, potem bo obrnil nov list, saj se seli v ekipo UAE-Emirates (tam nastopa Jan Polanc). »Pred mano je obdobje učenja in nabiranja izkušenj, da postanem še boljši košarkar, kot sem,« se zaveda in odgovarja na vprašanje, zakaj se seli na tuje. Do zdaj je sicer branil klubske barve zasedbe Ljubljana Gusto Xaurum. Ne skriva, da je v zadnjih mesecih na njegov naslov priromalo precej ponudb. »Iz ekipe UAE-Emirates so bili prvi, ki so pristopili. Bili so konkretni, že lani smo podpisali predpogodbo,« Tadej potrjuje, da beseda in obljuba nekaj veljata! Drznimo si napisati, da odhaja v nove zmage.


»Kolesarstvo je garaški šport. Morda celo eden najtežjih. Vsakič znova se je treba zbrati in pripraviti. Zakaj? Najprej me žene to, da sem vedno boljši, postavljam pa si nove in nove cilje,« zrelo sklene Tadej, ki bo zagotovo zaznamoval prihodnje poldrugo desetletje v svetovni kolesarski karavani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije