BELA KARAVANA

Kranjec sposoben, da ustavi vesoljca Marcela Hirscherja

Avstrijski superjunak Marcel Hirscher začenja lov na 8. veliki kristalni globus. Med kandidati za njegovega naslednika v veleslalomu se omenja Žana Kranjca.
Fotografija: Marcel Hirscher je osvojil že 17 kristalnih globusov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marcel Hirscher je osvojil že 17 kristalnih globusov. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Jutri je na sporedu tudi premiera v moškem svetovnem pokalu, ki bolj spominja na neuspešno snemanje nanizanke Kako premagati Marcela Hirscherja. Avstrijski superšampion vstopa v sezono, ko bo lovil svoj osmi veliki kristalni globus. Pred Marcelom je veliki kristalni globus šel na Hrvaško z Ivico Kostelićem, ki pa je že v zasluženem pokoju. Marcel vztraja, čeprav je bilo letos kar veliko namigov, da se je najedel zmag in uspehov. Po 109 dneh čakanja je le razkril, da nadaljuje svojo športno pot. Jutri bo na startu 224. tekme v svetovnem pokalu. Do zdaj je zbral 123 uvrstitev na oder za zmagovalce, najvišje je bil 58-krat. V lanski sezoni je slavil na 13 tekmah, s tem je izenačil rekord Ingermarja Stenmarka po zmagah v eni sezoni. Verjetno pa bi Šveda prehitel, če ne bi odpadla zadnja tekma v finalu svetovnega pokala – prav na Švedskem. Hirscher, pri 29 letih je postal tudi očka, je bil v lanski sezoni superioren ravno v veleslalomu. Šest od sedmih jih je odločil sebi v prid. Najhitrejši je bil tudi na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Klonil je le v Val d'Iseru, kjer je slavil zmago Francoz Alexis Pinturault. Ni pa Marcel tako suveren na domačih söldenskih tekmah. Zmagal je leta 2014.

Samozavestni Žan

Upali bi staviti, da bo letos Marcelov trn v veleslalomski peti naš Žan Kranjec, ki je v zadnjih letih naredil izjemen napredek. V prvi vrsti vrsti zaradi svoje predanosti in malodane protestanske delovne etike, svoje pa je dodal trenerski štab s Klemnom Bergantom na čelu. Da pa je Žan postal prava mišica, je poskrbel kondicijski trener dr. Mitja Bračič. Premosorazmerno z dobro formo mu je zrasla samozavest. Danes ne pove na glas, da lahko premaga vsakogar, si pa to misli in se zaveda, da se to dejansko lahko zgodi. Morda že jutri. Zahteven teren v Söldnu je pisan na kožo Žanu, ki mu bosta družbo v ekipi Slovenije delala še Štefan Hadalin in Žan Grošelj, od vseh treh pa trener Bergant želi le, da ponovijo svoje vožnje s treninga. Če bo tako, bosta tudi veselje in zadovoljstvo. Podobne ambicije kot Kranjec ima še nekaj izvrstnih smučarjev. Hirscherjeve sence sta se naveličala Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault. Razumljivo, da so siti Marcela, ki je v zadnjih sedmih sezonah osvojil tudi pet malih veleslalomskih globusov. V svetovnem pokalu si boljše rezultate v tehničnih panogah obetajo tudi Kanadčani, ki jim bo do uspehov vnovič pomagal slovenski trener Dušan Grašič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije