KOLESARSTVO

Pogačar bo prejel kitajsko cepivo proti covidu 19

Šef slovenskega kolesarskega junaka je bil med prostovoljci, na katerih so testirali cepivo.
Fotografija: Tadej Pogačar in Jan Polanc sta moštvena kolega v ekipi UAE Team Emirates. FOTO: Thibault Camus, Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar in Jan Polanc sta moštvena kolega v ekipi UAE Team Emirates. FOTO: Thibault Camus, Reuters

Kolesarji in osebje ekipe UAE Team Emirates, med katerimi sta tudi letošnji zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Tadej Pogačar in Jan Polanc, bodo lahko prejeli cepivo proti novemu koronavirus med treningom v Združenih arabskih emiratih januarja prihodnje leto. Generalni direktor ekipe Mauro Gianetti je namreč razkril, da je sodeloval v tretji fazi testiranja Sinopharmovega cepiva je zagotovil dovolj doz, da bodo naslednji mesec lahko cepili vseh 28 kolesarjev in skoraj sto članov osebja njegove ekipe.

Gianetti je bil eden izmed 30 tisoč prostovoljcev v Abu Dabiju, ki so testirali omenjeno cepivo. Prejel je dva odmerka in ni imel nobenih stranskih učinkov, je povedal za La Gazzetta dello Sport. Dodal je, da cepivo še ni bilo odobreno, a da naj bi se to zgodilo kmalu, nato pa naj bi v naslednjem letu pripravili milijardo odmerkov. »Januarja nameravamo cepiti vse naše osebje in kolesarje,« je razkril in poudaril, da cepljenje ne bo obvezno, ampak bo to osebna izbira vsakega posameznika. »To bo povsem spremenilo naš odnos z zunanjim svetom,« je prepričan Švicar. Ekipa je bila namreč med prvimi, ki se je otepala okužb. Že februarja letos se je med Dirko po Emiratih okužil kolumbijski kolesar Fernando Gaviria, ki je nato kar mesec dni preživel v karanteni, moštveni osteopat Dario Marini pa je bil devet dni na intenzivni negi.

Sinopharmovo cepivo razvija Kitajska, del testiranj pa so opravili v Združenih arabskih emiratih in računalniškim podjetjem Group 42. Po svetu se razvijajo še druga cepiva, ki pa naj bi jih najprej prejeli najbolj ogroženi člani populacije, torej starejši, zdravstveno osebje in druge ogrožene skupine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije