IZLOČILI SO JO ZA ŠTIRI LETA

Konec kariere? Slovenka padla na dopinškem testu! V njeni krvi našli kokain

Maruša Bizjak Ferjan je še ena v vrsti prestopnikov.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Slovenska antidoping organizacija (Sloado) je sporočila, da so odkrili nov primer kršitve protidopinških pravil med slovenskimi športniki. 

Tokrat je na testu padla Maruša Bizjak Ferjan, članica Powerlifting zveze Slovenije, zveze troboja moči, so sporočili iz Sloada. 

V njenem vzorcu, odvzetem 17. decembra lani na prednovoletnem tekmovanju KDU Olimpija v powerliftingu, so našli prepovedano snov kokain.

»Športničin vzorec, odvzet dne 17. 12. 2023 na Prednovoletnem tekmovanju KDU Olimpija v powerliftingu, je bil potrjen z nasprotno analitično ugotovitvijo, zaznana prepovedana snov je bila kokain. Kokain je snov, ki je v športu prepovedana in je bila v letu 2023 uvrščena na Listo prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije WADA v skupino S6, kamor sodijo vsa poživila. Kokain je ne specificirano poživilo, ki se zlorablja in je prepovedano na tekmovanju,« so zapisali.

Disciplinska komisija SLOADO ji je najprej izrekla sankcijo izločitve dveh let (poleg že omenjenih stranskih sankcij), vendar je v pritožbenem postopku Pritožbeni organ SLOADO zavrnil športničino pritožbo na znižanje sankcije ter prvostopenjsko odločitev delno spremenil na način, da je izrekel sankcijo izločitve štirih let.

Ključen razlog za to je bil, da športnici v postopku ni uspelo dokazati, da je prepovedano snov zaužila zunaj tekmovanja in brez namena izboljšanja svojih športnih rezultatov.

Končna kazen je tako izločitev za štiri leta, odvzem rezultatov na tekmovanju in povrnitev stroškov v višini 1000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije