ODLOČENO

Transspolna plavalka Lia dobila prepoved nastopanja. Poglejte, kako se je odzval Milan Zver (VIDEO)

Odločitev mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča je dokončna.
Fotografija: Lia Thomas. FOTO: Brett Davis Usa Today Sports
Odpri galerijo
Lia Thomas. FOTO: Brett Davis Usa Today Sports

Ameriška transspolna plavalka Lia Thomas v prihodnje ne bo smela nastopati na velikih mednarodnih športnih prireditvah. Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo plavalke zoper Mednarodno plavalno zvezo (WA), ki v svojih pravilnikih prepoveduje njen nastop.

Cas se je v svoji odločitvi izognil opredelitvi pravice nastopa transspolnih športnikov na tekmovanjih, Thomasovo je zavrnil na podlagi dejstva, da ni članica ameriške plavalne zveze, s čimer sploh nima podlage za izpodbijanje pravilnikov in kriterijev WA.

Pravila WA, ki z velikih tekmovanj izključujejo transspolne športnike, veljajo od junija 2022. Razlog je prav plavanje Thomas, ki je marca istega leta kot prva transspolna plavalka zmagala na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA ter povzročila buren odziv plavalk, trenerjev in staršev. Gre za športnika, ki je do leta 2019 še nastopal v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začel nastopati med dekleti.

»Veliko razočaranje«

WA je tovrstne prehode iz moške v žensko konkurenco prepovedala. Izjema so športniki, pri katerih je bila sprememba spola izvedena pred 12. letom starosti oziroma pred puberteto. Za Thomas je odločitev pomenila, da ne more nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Odločitev je zato označila za protipravno in diskriminatorno ter se v pritožbi sklicevala tudi na pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Odločitev Casa je označila za »veliko razočaranje«.

Na odločitev se je odzval tudi evropski poslanec Milan Zver: »Pozdravljam odločitev Športnega arbitražnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Lie Thomas, moškega prej znanega kot William Thomas, ki se je pritožil zoper pravila mednarodne športne zveze World Aquatics, s katerimi so uvedli prepoved tekmovanja v ženski kategoriji vsem, ki so prestali “katerikoli del moške pubertete”. Gre za vprašanje zdrave pameti. Poštenost je temeljna vrednota športa, športnice morajo tekmovati ločeno od športnikov zaradi fizioloških razlik. Sodišče je s to odločitvijo zavarovalo ženski šport in športnice. Že pred časom sem od Evropske komisije zahteval, naj sprejme ukrepe za zaščito ženskih športnic in ohranitev enakih konkurenčnih pogojev tekmovanja v ženskih športih.«

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije