TRENING

Vinarji brcali z reškimi legendami

Slovenska reprezentanca se pripravlja na bližajoče se evropsko prvenstvo. Na Rujevico jih je prišel podpret tudi nekdanji selektor Matjaž Kek.
Fotografija: Naši med ogrevanjem. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Naši med ogrevanjem. Foto: Igor Mali

Pihala je burja in motila potek nogometne igre. Po treningu svojih fantov je prišel na pomožni stadion na Rujevici, kjer se je igral ta zanimivi žogobrc, tudi naš nekdanji selektor Matjaž Kek. Njegovo moštvo je lani kvarnerskemu ponosu NK Rijeki sploh prvič od leta 1946, ko je bil tudi ustanovljen ta hrvaški nogometni velikan, priigral prvenstveno zvezdico. Kek, trener Rijeke, pa je tudi ambasador bližajočega se evropskega prvenstva vinarjev ter zvesti podpornik pravzaprav vseh nogometno obarvanih akcij, ki se jih naši pridelovalci žlahtne kapljice udeležijo.

Zmagoviti začetek

To pot so se zbrali torej na Kekovem drugem domu, na Reki, na eni zadnjih pripravljalnih tekem pred največjim dogodkom, ki ga tudi organizirajo. Tri tedne pred že omenjenim prvenstvom vinarjev, imenovanim Vino Euro 2018, ta bo potekal pri nas. Začelo se bo tik pred svetovnim prvenstvom v Rusiji ter bo trajalo med 29. majem in 2. junijem.

Evropsko prvenstvo in vsi možni dogodki, ki ga bodo spremljali, so torej že pred vrati. Slovenija bo igrala v skupini B v Mariboru, njeni tekmeci bodo Madžarska, prejšnja prirediteljica Nemčija in Švica. Skupina A, denimo, bo svoje tekme odigrala v Goriških brdih. Polfinalna obračuna bosta v Lendavi, tekmo za tretje mesto in veliki finale pa bo gostil stadion Fazanerija v Murski Soboti.
Naši se medtem pripravljajo na polno, kot se reče. Zadnjič so bili na glavnih pripravah v Dubrovniku, tokrat so pilili znanje in formo z veterani ter nekdanjimi igralci NK Rijeke. V prvem polčasu so, na primer, kar leteli in vodili s poletnim rezultatom 4:1. Kot po tekočem traku so zabijali Grega Iršič iz Slovenske Bistrice, Gregor Leber Vračko iz Svečine in kapetan reprezentance Tomaž Ščurek, doma iz Goriških brd. »V drugem polčasu pa so prišle naposled do izraza njihove dolgoletne izkušnje ter naša naivnost,« je vedro opisoval predsednik vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer.

Na četrti pokal

In res: našim, brez nemara najboljših dveh Tima Lo Duce in Mateja Vračka, se je tedaj zaustavilo, se pač zgodi, reški gol je dobil na lepem ključavnico in postal zaklet. Na koncu so izgubili s 4:7. »Nekaj pomanjkljivosti, ki so še prisotne, bomo do začetka prvenstva že odpravili,« je optimistično žarel še naprej kralj tramincev Danilo Steyer, ki se še kako rad spomni našega zmagoslavja na evropskem prvenstvu izpred dveh let. Naši so bili takrat namreč najboljši v tej zanimivi kombinaciji – vinogradništva in nogometne igre. Še več, letos si bo naša reprezentanca vinarjev prizadevala postati celo prva doslej, ki bi osvojila naslov evropskega prvaka na domačih tleh. In si priboriti še četrti pokal!

Najboljše v Evropi si je prišel pogledat tudi predsednik NK Rijeke Damir Mišković, prišla sta tudi direktor Festivala slovenskih vin Rado Stojanovič in direktor Vina Euro 2018 Aleš Križnar. Tam sta bila tudi Helena Meglič, ki bo bdela nad skupinskim delom, ki bo potekal v Goriških brdih, ter Časlav Matijević, hrvaški masterchef in eden njihovih najvplivnješih poznavalcev kulinarike. Vsi skupaj, so se strinjali, že komaj čakajo bližajoče se prvenstvo, ki bo mednarodni javnosti zagotovo predstavil Slovenijo v najlepši možni luči, kot športno, vinsko, turistično in še poslovno zanimivo deželo. In kaj bodo naši vrli nogomataši-vinarji še počeli do začetka prvenstva? »Predvsem bodo na polno trenirali v svojih vinogradih,« se je ob koncu nasmehnil Danilo Steyer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije