Recept: mesne kroglice v omaki
Mleto meso pripravimo v nadevanih paprikah ali sarmi, lahko pa tudi kot kroglice brez zelenjavnega ovoja.
Odpri galerijo
Kdor je kdaj bil v Ikei, najbrž dobro pozna znamenito švedsko jed, mesne kroglice v smetanovi omaki, ki jo strežejo v tamkajšnjih restavracijah. Za pripravo povsem preprosta in okusna jed bo navdušila ljubitelje specialitet iz mletega mesa. Švedske mesne kroglice so majhne, velike za približno oreh, zaradi česar so hitro pečene.
Lahko jih pripravimo v pečici ali v ponvi, uporabimo pa mešano mleto meso, torej goveje in svinjsko, lahko pa le eno. Švedi zraven najraje postrežejo pire krompir, lahko pa poskusimo tudi testenine ali riž. Če vsega drugega zmanjka, bo dober tudi kruh.
Za 4 osebe:
700 g mletega mešanega mesa
1 čebula
1 lonček sladke smetane
1,5 dl mleka
2 žlici moke
1 skodelica mesne jušne osnove
100 g krušnih drobtin
sol, poper, nariban muškatni orešek
Čebulo olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Ohladimo. V skledo stresemo drobtine, dodamo čebulo, mleko, muškatni orešček ter solimo in popramo. Premešamo in pustimo stati, da drobtine popijejo tekočino. Potem dodamo mleto meso in zmes dobro pregnetemo z rokami. Oblikujemo kroglice, za oreh velike, in jih polagamo na pekač. Ko je poln, zalijemo z vodo, da so do polovice v njej, in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno dvajset minut. V kozici medtem zavremo sladko smetano in jušno osnovo, v katero smo gladko vmešali moko. Dodamo še omako, ki se je nabrala pri pečenju kroglic, in prevremo. Postrežemo in prelijemo z omako.
700 g mletega mešanega mesa
1 čebula
1 lonček sladke smetane
1,5 dl mleka
2 žlici moke
1 skodelica mesne jušne osnove
100 g krušnih drobtin
sol, poper, nariban muškatni orešek
Čebulo olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. Ohladimo. V skledo stresemo drobtine, dodamo čebulo, mleko, muškatni orešček ter solimo in popramo. Premešamo in pustimo stati, da drobtine popijejo tekočino. Potem dodamo mleto meso in zmes dobro pregnetemo z rokami. Oblikujemo kroglice, za oreh velike, in jih polagamo na pekač. Ko je poln, zalijemo z vodo, da so do polovice v njej, in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno dvajset minut. V kozici medtem zavremo sladko smetano in jušno osnovo, v katero smo gladko vmešali moko. Dodamo še omako, ki se je nabrala pri pečenju kroglic, in prevremo. Postrežemo in prelijemo z omako.
Lahko jih pripravimo v pečici ali v ponvi, uporabimo pa mešano mleto meso, torej goveje in svinjsko, lahko pa le eno. Švedi zraven najraje postrežejo pire krompir, lahko pa poskusimo tudi testenine ali riž. Če vsega drugega zmanjka, bo dober tudi kruh.