RECEPT
Recept: skutni njoki
Njoki, ki jih zamesimo iz moke in skute, ki jo uporabimo namesto krompirja, so rahli in sočni ter izjemno okusni; dela z njimi pa je ravno toliko ali celo manj kot s krompirjevimi.
Odpri galerijo
Njoki ali svaljki so priljubljena jed, ki jo lahko vsak trenutek kupimo v trgovini, običajno globoko zamrznjeno. Vendar jih je tako enostavno pripraviti, da jih zlahka naredimo sami. Splača se jih narediti v večji količini in tisto, česar ne pojemo, spraviti v zamrzovalnik.
Testo pripravimo iz moke in kuhanega krompirja, kar je sicer enostavno, vendar dlje traja. Postopek poenostavimo, če namesto krompirja uporabimo skuto. Taki njoki bodo še bolj rahli. Zraven se priležejo različne omake, mesne, zelenjavne, gobove, pa tudi sirne, ali pa jih preprosto postrežemo s prepraženimi drobtinami in malce sladkorja.
Testo pripravimo iz moke in kuhanega krompirja, kar je sicer enostavno, vendar dlje traja. Postopek poenostavimo, če namesto krompirja uporabimo skuto. Taki njoki bodo še bolj rahli. Zraven se priležejo različne omake, mesne, zelenjavne, gobove, pa tudi sirne, ali pa jih preprosto postrežemo s prepraženimi drobtinami in malce sladkorja.
Za 4 osebe:
500 g skute
250 g moke
1 jajce
1 žlička soli
V skledo damo skuto in jajce, solimo in temeljito premešamo. Postopoma dodajamo moko in temeljito mešamo, dokler ne nastane gladka homogena masa. Potem testo stresemo na pomokano delovno površino in ga z rokami mesimo, dokler ne postane voljno in se neha lepiti na roke. Po potrebi dodajamo še malo moke. Pripravljeno testo razdelimo na tri ali štiri kose in jih razvaljamo na približno dva centimetra dolge svaljke. Narežemo jih na centimeter in pol, po potrebi še oblikujemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhani so, ko se dvignejo na površje. Postrežemo s poljubno omako.
500 g skute
250 g moke
1 jajce
1 žlička soli
V skledo damo skuto in jajce, solimo in temeljito premešamo. Postopoma dodajamo moko in temeljito mešamo, dokler ne nastane gladka homogena masa. Potem testo stresemo na pomokano delovno površino in ga z rokami mesimo, dokler ne postane voljno in se neha lepiti na roke. Po potrebi dodajamo še malo moke. Pripravljeno testo razdelimo na tri ali štiri kose in jih razvaljamo na približno dva centimetra dolge svaljke. Narežemo jih na centimeter in pol, po potrebi še oblikujemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhani so, ko se dvignejo na površje. Postrežemo s poljubno omako.